GG145, Levin 1923

Den första färdiga GammelGura’n i pågående batch blev en Levin parlor från 1923. En ådermålad billig modell med triangulärt stall i svartmålad lönn och valnötsbräda. Tidiga Levin parlor gitarrer har smäckra lätt V-formade halsar i al, antagligen tillverkade för sensträngar. Såna halsar blir bananformade om man inte förstärker med en kolfiberstav med stålsträngar. Senare parlor gitarrer som den här har betydligt kraftigare halsar i björk. Får jag välja gillar jag alhalsarna bättre, de är lättare och bättre formade och håller bra med en kolfiberstav. Just denna hade dessutom en extra klumpig och rund “basebollhals”, inte särskilt bekväm att hålla i. Botten och lock var båda rejält tjocka, nära 4 mm. Det positiva med det är att locket inte hade några sprickor (förutom en spricka vid kanten av greppbrädan ovanför ljudhålet), det negativa att man aldrig kan få en bra ton med så tjocka dimensioner, den har alltid låtit sträng och inte mycket annat.

Nåväl, inte den bästa gitarren i original men alla felen kan korrigeras! Halsen tunnades ned på sidorna till en svag V eller C form, lock och botten tunnades till ca 2,8-3 mm. Ett Levin replika pyramidstall nytillverkades i Madagaskar rosewood, även greppbrädan nytillverkades av samma trä. De trötta stämskruvarna ersattes med Golden Age stämskruvar från Stewmac.

Halsen fick en kolfiberstav under greppbrädan som vanligt, även om halsen antagligen håller för stålsträngar utan. Hade lite problem med halsinfästningen och blev tvungen att limma om den en gång till. Det positiva var att jag insett att halsen var obekvämt tjock efter första limningen och jag passade på att tunna ned den inför den andra limningen som lyckades bättre. Tar lärdom av  misstaget och använder nu en lång järnbalk som får vila på banden på greppbrädan och ett 0,5 mm tjockt bladmått på stallet för att få rätt halsvinkel vid limningen. Levins infästning utan dovetail är problematisk och man får räkna med att den rör sig när man strängar på, även med en platta av hård björk infräst och limmad i botten av halsfickan. Vi får se om jag lyckas bättre med de övriga Levinarna i batchen. Hoppas!

Botten var rejält krympt och fick en mittsticka i rosewood. Det segmenterade stallbenet blev tunnare än vanligt, bara 3,5 mm då intonationspunkterna nästan låg på en linje.

När väl halsen var på plats gick resten av jobbet som på räls. Nya ribbor runtom. Strängade på med Newtone Heritage 0.12 som vanligt (motsvarar strängdraget från ett vanligt 0.11 set). Den låter bra med hög volym, bra sustain och den fina strängseparation och intonering som jag numera är van vid tack vare stallplattan i gran, översadelintoneringen, det segmenterade stallbenet och “turbopluggarna”. Passar bra i Gator 3/4 caset.

Såldes till en studio här i Örnsköldsvik. Kommer att få veta hur den fungerar vid inspelningar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.