Newtone Heritage strängar

Standardsträngarna på en GammelGura är Newtone Heritage 0.12. Eller vanliga 0.11 strängar som drar bara ett par kilo mer än NH 0.12.

På lätt byggda gitarrer eller om man vill ha ändå mjukare strängar kan man använda NH 0.11 set istället (eller t.om. 0.10). Alla låter bra, men volymen  minskar med tunnare strängar. Jag har fastnat för 0.12 som jag tycker låter bra och känns rejäla och inte för tunna. Newtone har en webb butik där man kan köpa strängarna. En fördel är att man vet att de är nytillverkade och inte legat hos mig i lager. Jag har visserligen set att sälja, men rekommenderar att man köper direkt av tillverkaren.

Här hittar man Newtone Heritage strängar att köpa

Strängarna har lägre tension/spänning än normala strängset. Man kan säga att tension hos ett 0.12 set motsvarar ett vanligt 0.11 set. Strängarna har rund kärna vilket gör att man aldrig ska klippa strängarna innan man strängat på och stämt upp. Annars kan det hända att lindningen rullar upp sig och man har en sträng som inte intonerar som den ska.  Då de spunna strängarna är mjukare och vibrerar yvigare behöver man ha lite högre stränghöjd än normalt på den tjocka E strängen och 12:e bandet, min standard är 2.5 mm. Den tunna e strängen får 1.5 mm stränghöjd vid 12:e.