Newtone Heritage strängar

Standardsträngarna på en GammelGura är Newtone Heritage 0.12. Eller vanliga 0.11 strängar som drar bara ett par kilo mer än NH 0.12.

Newtone Heritage strängar har lägre tension/spänning än normala strängset. Man kan säga att tension hos ett 0.12 set motsvarar ett vanligt 0.11 set. Strängarna har rund kärna vilket gör att man aldrig ska klippa strängarna innan man strängat på och stämt upp. Annars kan det hända att lindningen rullar upp sig och man har en sträng som inte intonerar som den ska. Ospunna strängar är desamma för både low tension set och vanliga strängar, det som skiljer är de spunna strängarna. Low tension strängar har tunnare kärna och tjockare spunnen sträng jämfört med normala strängar.

Då de spunna low tension strängarna är mjukare och vibrerar yvigare behöver man ha lite högre stränghöjd än normalt på den tjocka E strängen och 12:e bandet för att det inte ska skramla, min standard är 2.5 mm. Den tunna e strängen får 1.5 mm stränghöjd vid 12:e bandet.

På lätt byggda gitarrer eller om man vill ha ändå mjukare strängar kan man använda NH 0.11 set istället (eller t.o.m. 0.10). Alla låter bra, men volymen  minskar med tunnare strängar. Jag har fastnat för 0.12 som jag tycker låter bra och känns rejäla och inte för tunna. Newtone har en webb butik där man kan köpa strängarna. Jag rekommenderar att man köper direkt av tillverkaren.

Här hittar man Newtone Heritage strängar att köpa

Thomann har också en low tension sträng till försäljning som heter Optima Vintage flex. De är snarlika NH 0.12 och har samma låga tension.

För det mesta har jag också Newtone strängar på lager, men inte alltid och inte av alla varianter. Det som brukar finnas är Newtone Heritage 0.10, 0.11 och 0.12 och även Newtone Masterclass 0.11. Finns de att sälja kostar ett set 140 kr + brevporto. Jag har också singel strängar av Newtone Heritage och Masterclass. Jag försöker posta så fort jag kan, men ibland kan det ta några dagar extra.