GG156 Carlstedt

Ett gammalt samvete från 2019 blev klar och levererad till sin ägare i USA under 2023. Bland annat Covid kom emellan. Det handlar om en väldigt fin Carlstedt tillverkad i USA av den svenska invandraren. Jag har haft några Carlstedt i lokalen tidigare, men då i bättre skick. De två övriga skriver jag om här och här.

En sak som sticker ut på denna är att den hade inristat “CF Martin” på baksidan av huvudet! Ett uppenbart och klumpigt försök till förfalskning. Så här såg den ut när den kom.

Locket var i dåligt skick med missfärgningar och sprickor. Stallet saknades. Botten, sida och hals i rödbetsad mahogny.

Greppbrädan var i eboniserat trä med samma konsistens som hårdbröd. Det enda man kan göra med såna är att spetta lös den i tusen bitar med vassa stämjärn och knivar! En ny greppbräda i ebenholts tillverkades och inläggningarna från originalbrädan flyttades över. Ett nytt stall tillverkades i finaste rosewood med hjälp av gamla bilder på andra Carlstedt. Bindningen runt botten saknades också och fick ersättas med en list i plast. Stämskruvarna var utbytta och ersattes med Stewmac’s Golden Age stämskruvar. Locket fick rensas på lack och färgas med svag gulorange bets, den som jag tillverkar genom att låta färgen i teakspån dras ut i sprit. Hela gitarren fick ett varv spritlack, locket några varv extra.

Jag hade gjort halva jobbet innan Covid, så det gick rätt snabbt att göra den klar. Den var riktigt trevlig att spela på när den blev färdig, lite “större” ljud än på en vanlig liten parlor. Kunden i USA kom på besök i Sverige och kunde hämta ut den här och även GG151, en Supertone gitarr, som inte heller den hade kunnat levereras. Väl hemma i USA skrev han i ett mail

“FWIW, the Carlstedt and larger-size airplane Lindbergh remain an absolute REVELATION to me, and I haven’t touched any of my other beloved guitars since. You have ruined me as a collector!! They are my holy grail!!”

Man kan nog säga att han är mer än nöjd med de två!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *