Då och då dyker det upp nya prylar på gitarrmarknaden. Det mesta är skräp, men ibland dyker det upp nåt som verkar lovande. En gizmo som kallas ToneRite lanserades med buller&bång. Den skulle kanske inte rädda världen enligt reklamen, men få alla gitarrer att låta bättre.
För mig är det självklart att en gammal gitarr alltid låter bättre än en helt ny, speciellt en gammal gitarr som spelats mycket på. Inte så självklart för alla förståsigpåare, men frågar ni mig är det ett faktum. Vad beror det då på?
På lång sikt är det själva åldrandet av gitarrens trä. Trä förändras med tiden, en del av de kemikalier som är bundna i träets struktur dunstar bort. Det bildas mikrosprickor i det “kitt” som bäddar in träfibrerna. Träets egenskaper förändras med tiden, vikten minskar och träet blir sprödare och spricker lättare. Men här kommer det: gammalt trä transporterar energi och vibrationer snabbare! Det där sista gör att gitarrer med gammalt trä låter bättre 🙂 Numera har man börjat “torrifiera” nytt trä genom att hetta upp virke till höga temperaturer under kontrollerade förhållanden. Då kan man ge en helt ny träbit i stort sett samma egenskaper som naturligt åldrat trä.
På kort sikt är det vibrationen när man spelar på gitarren som får den att “öppna upp sig”. En nytillverkad eller nyreparerad gitarr har färska limfogar och träbitar som behöver “gås in” precis som nya skor i läder. På samma sätt som man brukade hyra luffare att gå in skor lät man på Stradivarius tid mannen på gatan gnida på en nytillverkad fiol för att få igång den innan försäljningen (antagligen i ett separat rum!). En annan anekdot är den akustiska gitarren på väggen i studion som utsatts för höga ljudvolymer under en inspelning och som ruskats om rejält. Efteråt lät den plötsligt bättre.
Man kan ha teorier. Jag tror att allt trä och alla fogar behöver synkroniseras genom att utsättas för vibrationer. Efter en tids vibrering börjar alla delarna röra sig lätt åt samma håll samtidigt, gitarren blir synkroniserad. Även själva virket synkroniseras, inte bara fogarna. Volymen ökar då mindre energi krävs för att flytta locket och botten en viss sträcka, sustainen blir längre då samma energi inte dämpas lika fort. Subjektivt låter också gitarren bättre.
ToneRite’n är en vibrator som spänns fast på strängarna. Tre dygn till en vecka med en ToneRite skulle räcka för att gitarrens skulle kännas inspelad. Köpte en sån och testade. Mycket riktigt fungerade det precis som väntat. Gitarren lät väldigt mycket bättre efter en kur. Nackdelen var att den var dyr och då den spänns fast på strängarna var det bara att byta till nya strängar efter kuren, de var helt döda. Inte var det bra kvalitet heller, min gick sönder efter ett år.
När den gick sönder letade jag efter nåt annat som vibrerar. Kom ihåg den gamla luftpumpen till akvariet. Den vibrerar och brummar fint! Istället för på strängarna spände jag fast den på locket bakom stallet. Insåg snabbt att lacken måste skyddas och numera använder jag en rektangel i mjuk PVC plast som skydd. Funkar väldigt bra och är både billigare och bättre än ToneRite’n!
Allt man behöver finns på bilden. Den billigaste och sämsta luftpump för akvarier du kan hitta, ett spännband och ett skydd för lacken. Kan vara en bit PVC plast eller en kraftigare pappkartong.
Pumpens spänns fast nedanför stallet eller där det finns plats. Man kan dra åt rätt rejält. Den skyddande plattan under pumpen ser till att lacken inte skadas. Jag brukar tejpa fast pumpen på spännbandet så den inte skramlar lös. Bäst vibration får man om gitarren får hänga, använder skosnören och en gammal modifierad klädhängare att hänga upp gitarren i. Man kan justera spänning och läge och hitta en position som ger mest vibration. Bra att ha den upphängd i ett skåp så man slipper det värsta brummet!
Klädhängaren är bra då man lätt kan vrida gitarren i det läge som man vill ha den i.
Luftpumpen är mycket effektivare än ToneRite’n då mycket mer energi överförs till locket. Jag brukar vibrerar färdiga GammelGura i tre dygn och skillnaden i ton, volym och sustain efteråt är stor och till det bättre. Men det är inte slutet på historien, man kapar bara bort det första tråkiga halvåret då den nya/nyrenoverade gitarren är styv, stel och trist. Ju mer man spelar på gitarren efter vibreringen ju bättre kommer den att låta.
När du ändå är i en zoo-affär för att köpa en luftpump, fråga också efter tuggben för hundar gjorda av äkta lårben av kor. Kokta och rengjorda. Precis samma material som finns i fina översadlar och stallben i ben! Lite jobbigt att såga fram en passande bit, men bra om man behöver ett större bit ben (till en lap steel t.ex.) eller vill uppgradera plastbiten på en billig gitarr.