Vad det kostar

Har gjort ett antal översadelintoneringar nu och känner mig säker på min metod. För de som är intresserade av en sån till sin nya fina eller gamla gitarr kommer jag att erbjuda den tjänsten. För en översadelintonerig begär jag 2500 kr. Vill man ha ett komposit stallben (på en akustisk gitarr) kostar det 300 kr extra. Är det så illa ställt med band och greppbräda att en ombandning krävs tillkommer 1500 kr. Måste halsen sättas om, stallet är på fel ställe eller om det finns andra problem blir det en individuell förhandling om hur och vad som ska göras.

I en översadelintonering för 2500 kr ingår förutom injusteringen att gitarren mäts upp med nya strängar, greppbrädan kapas 1-2 mm överst, banden kontrollera och kronas om det behövs. Ny översadel i ben och ett nytt stallben tillverkas. Om stallbenet inte är på rätt ställe (på en akustisk gitarr) fylls diket igen med trä och ett nytt fräses upp.

Viktiga saker att tänka på

  • Har man favoritsträngar bör man skicka med ett set eller säga till så jag kan ta hem. Ändå bättre med två nya set, då kan jag dubbelkolla att ingen sträng i det första setet var defekt. I så fall kommer setet som inte sitter på gitarren vara sprättad,  strängarna oklippta och bara uppsträngad en gång. Jag har Newtone Masterclass eller Newtone Heritage hemma och det är de som används om inget annat bestäms. Tjockleken på strängarna och stämningen på gitarren är viktiga parametrar för intoneringen och intoneringen fungerar bäst för de val man gör när intoneringen sker.
  • Det är bra att berätta hur hårdhänt man är som gitarrist. Spelar man alltid mjukt och löst kan man sänka strängarna mer. Störs man inte av lite strängskrammel om man tar i går det också att sänka stränghöjden. Har man speciella önskemål för stränghöjd vid 12:e bandet och relief på halsen mäter man upp dem själv med ett bladmått på sin favoritgitarr eller också mäter jag gitarren som den är när den kommer in och använder samma mått vid intoneringen.
  • Man ska vara medveten om att greppbrädan (nästan) alltid kommer att kapas överst och eventuellt ett nytt dike fräsas in i stallet. Vill man ha en översadel med överhäng där man inte behöver kapa greppbrädan kostar det 500 kr extra.
  • Vill man att gitarren ska stämma allra bäst på nåt annat ställe än 3:e och 12:e bandet går det bra att välja andra band.
  • På en elgitarr ska man ha individuell intonering på alla 6 strängarna vid stallet, vintage stall med tre ”mässingstunnor” som på en vintage Telecaster går aldrig att intonera perfekt (tre strängar kommer alltid att vara mindre bra intonerade!).

Kontaktuppgifter här