Stämskruvar

Har flera kilo gamla stämskruvare från ca 1900-1950 talen. Nästan alla för skuret huvud.

Europeiska stämskruvar finns med många olika avstånd mellan stolparna. För att hitta en matchande stämskruv behövs avståndet i mm mellan centrum på de två yttersta hålen eller mitt i de två yttersta kuggarna (på en stämskruv som är sönder). Finns också 3-4 varianter på stämskruvens metallplatta. Bilder på gitarrens huvud och stämskruvar är bra om man vill hitta liknande. Inte alla stämskruvar är hela, men de som är i fint användbart skick kostar 300 kr eller 150 för en av stämskruvarna i paret  (om det finns en udda) + frakt.

Rätar upp eventuellt böjda stolpar, tightar till nitar, rengör stämskruvarna i ultraljudsvätt och smörjer upp innan leverans. Frakten brukar kosta lite mer än man tror då brevet blir skrymmande.

 

Stewmacs nya “vintage” skruvar är de jag alltid använder och skickar med (går INTE av!), men jag har en liten låda med originalskruvar. Saknar man en eller två skruvar kan man skicka ett original till mig så letar jag upp likadana, 20 kr skruven (för jobbet att leta). Alternativt kan jag skicka med ett set matchande original till en gammal stämskruv.