Stämskruvar

Har fått flera förfrågningar om gamla stämskruvar med mått och skisser. Att leta bland 10 kilo stämskruvar med skjutmått är ingen höjdare, det är väldigt lätt att låta bli! För komma tillrätta med problemet har jag lagt ned några arbetsdagar på att fota och mäta upp alla utbytta stämskruvar. Det är ett 90-tal kompletta stämskruvar, nästan alla för skårat huvud och äldre än 1940. Det finns ett fåtal stämskruvar för platt huvud, mandoliner, singelmekaniker och 12-strängade.

Det viktigaste måttet är avståndet mellan stolparna, de Europeiska stämskruvarna hade ingen standard. De från USA har alltid samma (nästan) avstånd mellan stolparna som finns på nya stämskruvar. I undermenyn har jag samlat alla med liknande avstånd mellan centrum på de yttersta stolparna på olika flikar. Kom ihåg att hålen i gitarrhuvudet oftast har lite glapp och att just det måttet inte är det lättaste att mäta upp på en stämskruv. +- 1 mm kan gå bra!

Har klassat stämskruvarna som “normal” eller “tight”. Det är ett mått på hur glapp stolpen är i bussningarna, det går inte att fixa glappet med mindre än att bussningarna byts ut. Däremot kan man alltid tighta till bussningarnas nitar och räta upp stolpen om den är krokig (om den inte är i gjutgods som en del “nyare” Levin). Inga gamla stämskruvar är lika tighta som nya, det finns en anledning att de har bytts ut.

Innan jag skickar iväg en köpt stämskruv tightar jag till nitar, rätar upp stolpar, rengör och smörjer upp. Stämskruvar som är “inverterade”, med snäckan under kuggen, brukar bli riktigt bra då strängarna tightar till glapp mellan kugg och snäcka när de stäms upp. Såna stämskruvar är äldre än ca 1925.

Jag har inte sparat skruvarna till varje stämskruv, det jag har är en burk med alla skruvarna sparade. Jag kan leta upp passande gamla skruvar, annars är det alltid bättre med nya “vintage” skruvar som är av bra kvalitet som jag skickar med annars.

Bilderna och måtten säger det mesta, ange nummer på den stämskruv som är intressant. Singelmekaniker säljs en och en. Klicka en eller två gånger på bilderna för större storlek.

De som klassas som “normal” kvalitet tar jag 400 kr för, de som är klassade som “tight” 600 kr och de som är märkt Waverly kostar 200 kr extra. Singelmekaniker kostar 50 kr styck, förutom de som passar Höfner som kostar 200 kr styck. Halva stämskruvar kostar halva summan av ett komplett set. Stämskruvsdelar under “Skrot” kostar 100 kr st.

Om en stämskruv beställs dubbelkollar jag måtten innan den skickas iväg. Stämskruvarna packas i lätt frigolit. Portot just nu är 48 kr upp till 250 gram inom Sverige, en halv stämskruv väger över 100 gram så det blir samma pris för både hela och enkla stämskruvar. Målsättningen är att packa och skicka köpta stämskruvar samma dag eller dagen efter.