Reparationer under 2023

Det var länge sen jag gjorde inlägg på bloggen. Intresset för att skriva om jobbet har haft en dipp, däremot har arbetet fortsatt i min lokal och flera GammelGura har passerat och många helt vanliga reparationer och fixar har gjorts. Under tiden har jag tagit en hel del bilder, här är lite bilder på några men inte alla reparationer under 2023. Jag kommer inte ihåg exakt vad jag gjorde på alla de här, säkert mer än jag skriver.

Reparationer & justeringar
En Gibson Hummingbird fick halsen omsatt, sprickor limmade, en lös ribba limmad och ett varv spritlack som mattades ned. Stallbenet frästes om för bättre intonering, plektrumskyddet limmade om. En kil under greppbrädan på locket monterades vid halsomsättningen. Slutligen en standard intonering med slipning av stallbenet.

En svårt misshandlad nylonsträngad Hirade med K&K mick fick botten avkapad och ett trasigt lock limmat med några nya brace. Även stallet limmades om. Ett inbyggt fel som troligtvis var en av orsakerna till det kraschade locket var en avfasning på toppen av ändklossen. En kil limmades in.

En elgitarr fick sina mickar utbytta.

En nylonsträngad Granström fick halsen omsatt och ett nedhyvlat stall tillfixat med nytt trä och stallben. Nya band monterades. En passbit till en skåra i stallet frästes fram för bästa hållbarhet.

En Levin DeLux med sprucken halsfot fick halsen omsatt. Halsfoten spjälades med två långa skruvar och en rundstav i björk. Ny Waverly mekanik och nya band monterades. Huvudet fick ett varv spritlack. Celluloidinläggningarna i halsen limmades om efter målning med vitt på baksidan.


Två nyare och finare Levin fick halsomsättning ochombandning. Stallet på W35, som var nedhyvlad och i svartmålad rosewood, fick en ny passbit. Numera bandar jag på de udda banden först, sen de jämna. Båda med äkta dovetail. En svart W35 och en tenorgitarr, tenoren fick översadelintonering. Nästan alla reparationer avslutas med lite vibrering.

En billig, men första gitarr, fick halsen och stallet omlimmade. Det deformerade stallet värmdes och tvingades platt.

En cool droppformad Levin i terz storlek från ca 1929 som skulle repareras till spelbar blev en komplett GammelGura till slut. Bland annat sågades den helt felvinklade halsen nästan av i infästningen för att ge halsen rätt vinkel till ett fast stall!

 

En cool Bjärton snyggades till och justerades.

En nylonsträngad fick en sprucken ribba limmad med hjälp av min uppblåsbara dörrjusterare och mothåll.

En Levin W18 fick en halsomsättning, ombandning om och justering. En sprucken halsfot limmades och spjälades med en rundstav i björk.

En sjusträngad rysk gitarr med ställbar hals fick botten avkapad, alla sprickor lagade, stallet omlimmat, ny greppbräda och stall, kolfiberstav i halsen och nya band. En trogen renovering, men jag lade till en stallplatta i gran. Banden ovanför 12:e bandet var ditsatta med dåligt ögonmått!

En snygg Levin Archtop fick nya band och justerades.

En prålig Furch fick nya band.


En cool Höfner fick halsomsättning, nya band och ett nytt stall istället för det gamla i plast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *