Nyss reparerad: Granström & Sundquist

Fick in en tämligen ful, men snygg nylongitarr tillverkad i Umeå på 50-talet. En Granström & Sundquist med helträ fyrdelat granlock och valnöt plywood i botten och sida. Valnöt i greppbrädan och den Bo Wretling inspirerade paddelformen på huvudet. “Slope shoulders” inbyggd i kroppsformen. Lika bred som en jumbogitarr på bredaste stället (svårt att hitta ett case som passar!). Lite färdigbilder:

     

Stämskruvarna var egentligen avsedda för ett platt huvud och stålsträngar, men allting går! Det var ingen lätt reparation. Stallet måste limmas om och det var inget problem, det stora felet var den ytterst minimala “ändklossen” i form av en liten träbit som tryckts in av ändpluggen (vilken överraskning!). För att komma åt längst in var det bara att plocka lös botten – ingen lätt sak då listen runt botten var spröd i flera tunna lager och inte tålde att sprättas upp, fick såga lös eländet…

  

Monterade in en rejälare men fortfarande tunn plywood bottenkloss och en K&K med fyra givare. Typisk fan bracing av inte alltför imponerande snitt. Att limma tillbaka botten blev ändå svårare då det yttersta rosewoodlagret i listen bara var 0.6 mm. Blev tvungen att fräsa runt och böja in en tjockare rosewood list runt om. Två sidodottar ersattes med pärlemor, banden kronades. Den hade i alla fall en stor ton med rejäl bas, ett väldigt bra nylonsound 🙂

15 Comments

 1. Fantastiskt kul att läsa och se.
  Mycket snyggt arbete!
  Jag håller på med dokumentation av G&S produktion och man får hela tiden vara med om överraskningar. Var helt säker på att alla gitarrer av denna tidiga modell hette Typ A, men så här tidigt i produktionen så hade tydligen inte Typ B fått en egen kroppsform än vilken den sedan fick. Skillnaden verkar på de tidigaste modellerna ligga i materialval. Har dock sett en likadan med valnötsfaner i botten och sidor som påstods vara en Typ B och den hade en ljudhålsdekoration. Jag har bild.
  Denna modell är hur som helst väldigt tidig och är helt säkert tillverkad 1952.
  Man började med serienummer 100 år 1951.
  Jag har mycket mer info – så hör av dig om du vill veta mer!

  • Tjena Per,

   Du verkar känna till en del om dessa gitarrer. Jag har en gitarr med ljudhålsdekoration från granström & sundqvist. Modell (eller typ som de skrivit) förefaller vara G. nr: 1855.

   Maila mig gärna om du känner till någonting om den, så kan jag skicka tillbaks lite bilder 🙂 Det hade uppskattats mycket!

  • Har en med krossat huvud jag tänkte fixa när jag får tid
   Mod. G-nylon nr.7168
   Har inte tidigare mött dessa gitarrer
   Med Vänliga Hälsningar
   Ringströms Gitarrverkstad
   Kenneth Ringström Västerås

  • Hej
   Jag köpt ett G&S nr-12 som har stålsträngad stämskuvar men ett som syns nylon stall. Kan du nåt om detta model och tors jag använder 0.10 stålstränger på den utan att skada hälsen.

   • Är ingen expert på de här gitarrerna, har stött på några stycken. Utan bild kan jag inte säga så mycket. Stålsträngar drar alltid mer än nylonsträngar, ca 40 kg för nylon och ca 60 kg för vanligt 0.10 set stålsträngar. Man kan testa, men antagligen fungerar den bäst för nylon då G&S brukar vara lätta byggen. Intoneringen dålig med stålsträngar på en gitarr avsedd för nylon. Märker man att gitarren känns ansträngd eller att man ser tendenser på att locket vill resa sig med 0.10 strängar bör man byta till andra low tension strängar. Ett set Newtone Heritage 0.10 drar 40 kg (0.11 set 51 kg, 0.12 set 59 kg) och skulle vara ett bra alternativ.

 2. Tack för komentaren, mycket intressant! Gitarren är inte min, men den finns i Örnsköldsvik. Köpt på en loppis för en billig summa av ägaren, redan då med en sprucken ändkloss och halvt limmat stall. När man vant sig vid utseendet är den faktiskt inte lika jätteful som jag tyckte först. Låter bra också. Jag ska tipsa ägaren, han kanske hör av sig.

 3. Hej
  Jag har begåvats med en G&S gitarr dom min far köpte ny sannolikt på 60-talet. Tyvärr har den ett par sprickor och litet repor. Skulle gärna vilja reparera den varefter den kommer att gå. Idkare till nästa generation där det finns en duktig gitarrist.
  Och då undrar jag om någon vet vem som kan åta sig ett renoveringsjobb och som är professionell.

 4. Hejsan, har en ingift morfar som är son till själva Ture Sundquist. Har en del av hans senare verk och tidigare runt om i familjen. Roligt att se folk ha intresse för dessa gitarrer! Lär mig spela på en gitarr han gjorde till mig för många år sedan nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.