GG117, Levin 1906

Nästa att bli klar blev Levin parlor gitarren från 1906. Gitarren var i bra skick, fanns knappt några sprickor i lock och botten. Det fanns också en gammal fin reparation i form av ett klurigt fungerande mässingsbleck vid halsfoten. En lite finare modell med pyramidstall i svartlackerad björk och rosett dekorerad med många pärlemorinläggningar. Botten och sida var ådermålad, halsen målad i samma rödbruna färg. Lite grand av trycket på celluloidplaketten fanns kvar och stämskruvarna var i bra skick. Greppbräda i valnöt med vanliga runda positionsmarkörer.

Kunden ville få den lite extra fin, så det blev en ny greppbräda och ett replika stall i rosewood. Lyxiga pärlemorinläggningar kopierade från en Levin mandolingitarr från 1915 blev pricken över i. Fick hjälp av Per Marklund att tillverka fina replikor av pärlemorbitarna som sedan fälldes in i greppbrädan. En K&K mick monterades, men ingen knopp för gitarrband eller sidomarkörer på greppbrädan.

Även stämskruvarna byttes ut, men originalen får följa med gitarren i caset. Även bra original stämskruvar fungerar inte riktigt lika bra som nya.

GammelGura konceptet följdes i vanlig ordning. Kolfiberstav i den lite väl mjuka alhalsen, mässingsband i den nya greppbrädan, komposit stallben, ”turbopluggar”, översadelintonering, nya ribbor i lock och botten och ett lager spritlack ovanpå den gamla.

På alla parlor gitarrer med falsk dovetail som bara sitter platt limmad mot halsklossen limmar jag numera in en platta i hårt trä (lönn) längst in i halsfickan. Annars kan halsen röra sig av spänningen på strängarna då halsfoten trycks mot den mjuka granen i halsklossen. Drar också in en träskruv inifrån genom halsklossen och in i halsfoten för att undvika att limmet och halsen lossnar (i och för sig onödigt på den här då mässingsblecket har samma funktion). I stort sett alla Levin parlors med en falsk dovetail har antingen en lös hals eller en omlimmad hals, inte så sällan en träskruv dragen genom halsfoten utifrån!

Strängades upp med Newtone Heritage 0.12 och jag blev lite överraskad av ljudet i den. Väldigt hög volym och extremt stor separering mellan strängarna! Mer av båda sakerna än jag förväntade mig. Låter väldigt bra med andra ord 🙂

GG119, en gisten Europeisk parlor

En ovanligt gisten och torr Europeisk parlor från ca 1910-1920 blev en färdig GammelGura. Skicket var inte det bästa, halsen hade fått en smäll och locket spruckit och lossnat på ömse sidorna av greppbrädan och skjutsat fram i ljudhålet. Samtidigt hade resten av locket spruckit i breda sprickor. Med locket under greppbrädan tvingad och limmad på rätt ställe blev sprickorna tätare och det var inte så illa som det verkade först. Fick fylla i den bredaste sprickorna med mer trä, de övriga var hårfina sprickor som enkelt kunde limmas ihop.

Tillverkade ett nytt stall med originalet som mall. Originalet var i svartmålad björk eller mjuk lönn och inte tillräckligt stark för ett stallben.

  

”Turbopluggar” monterades. Ett stadigt underlag för strängkulan ger bättre volym och ett klarare ljud.

En av de gitarrer jag håller på med hade breda skåror i huvudet, strängstolparna på den nya stämskruvarna var lite för korta. Ett trick är att borra hålen lite större och fordra med ”grommets” som används till stämskruvar på platta huvuden. Eftersom det inte är fel att ha metall mot metall gjorde jag samma sak på alla gitarrerna. Limmar med fisklim, det gäller att rengöra dom med T-sprit för att limmet ska kladda fast som det ska.

Den första uppsträngningen med löst monterade band, en gammal översadel, borrar som stallben och plastpinnar i stallet. Den låter lovande, ju torrare och spruckna originalet är desto bättre brukar det låta. En ovanlig detalj på den här gitarren var den branta vinkeln på huvudet, ligger den platt mot ett bord vilar den på huvudet och inte mot hela botten. Det gäller att vara lite försiktig.

 

Gitarren spändes fast i min jigg för att frysa halsen i läget den får med uppspända strängar. Greppbrädan slipades till en minimal relief. Plockades sedan lös ur jiggen för bandning och sen in i jiggen en sista gång för att krona och polera banden. Använder numera en Z-fil för att krona banden. Man får en lite vassare topp på banden som intonerar bättre när man spelar (med en bred rund topp ”vandrar” kontaktpunkten mellan band och sträng beroende på hur hårt man trycker).  Flyttade också över greppbrädesdekorationerna från den gamla brädan medan den var fastpänd i jiggen. Den gamla brädan i ebenholts var för tunn och banden satt inte riktigt där de skulle.

För första gången målade jag rosewood stallet svart. Liknar originalet, men det poriga rosewood träet avslöjar vad det är på nära håll. Klistrade också på ett genomskinligt plektrumskydd. Spritlackan är mjuk och man kan alltid räkna med nötning om man spelar med plektrum. Den går att lossa med en hårtork och tålamod om man så vill. Intonerade översadel och tillverkade ett komposit stallben samt monterade en K&K mick. Komposit stallben gör jag numera med två bredare benbitar ytterst. Låter bra tycker jag 🙂

Nyårslöftet

Har jobbat på men lyckades inte producera 4 GG i Januari. Det som blev gjort var att få de fyra gitarrerna nästan klara. Vid månadsskiftet var kropparna limmade och helt klara. Halsarna hade sina kolfiberstavar. Återstår greppbrädor, limning av hals, lackning och justering. Minst ett par veckors jobb.

En hel del tid försvann på andra jobb under tiden, lokala mindre och större reparationer som t.ex. ombandningar och översadelintoneringar. Fanns också jobb kvar på några tidigare renoveringar. Flera arbetsdagar försvann då jag och Björn Sohlin jobbade med pålägg på låtar på den CD vi håller på med. Hade också en spelning och ett par arbetsdagar försvann för att hinna repa inför den. Hade jag jobbat koncentrerat med GammelGura objekten hade jag kanske hunnit.

Får nog backa lite och sikta på tre färdiga GG i månaden, ett lite mer realistiskt mål. De fyra jag håller på med bör bli klara rätt snart. Några bilder på läget.

1. Beställningen från kunden i USA är en parlor i större storlek från ca 1930 talet med cellulosalack som är tillverkat i Kroatien. Att jag vet det beror på att det fann en liten, liten bit kvar av den saknade pappersetiketten där det stod ”Sisak” som är en stad just i Kroatien!  Stallet var inpassad i en grund urfräsning i locket vilket är en ovanlig detalj. För att få plats med ett intonerat stallben förlängde jag det i framkant. Inuti var den tämligen snabbt och slarvigt byggd med råsågad kerfing och ribbor. Kunden vill få en ny asiatisk greppbräda med massor av pärlemorbling monterad och halsen tunnad på baksidan. Inte direkt i min smak, men kan bli lite kul.

 

2. Den fina Levin parlor gitarren gav inga överraskningar. Den har fått ett replika stall och originalet ska följa med gitarren. Den nya greppbrädan ska få extra *bling* i form av kopior av de pärlemorinläggningar som finns på en Levin mandolingitarr från 1915. Ska tillverkas av Per Marklund med hjälp av hans CNC. Om intresse finns kommer det att finnas några set till försäljning.

 

3. Den extremt gistna gamla Europeiska parlor gitarren saknade stallet. Gjorde en replika utifrån skuggan i locket. De många sprickorna gick ihop fint då biten av locket som var intryckt under greppbrädan och in i ljudhålet lossades från snickarlim och trycktes på rätt ställe. Såg lite hopplöst ut innan! Ju torrare träet är desto bättre brukar de låta 😉

 

4. Den här köptes för 55 kr på Erikshjälpen. Den har antagligen utsatts för två renoveringar. Den väldigt spruckna botten hade fått trästickor inlimmade i sprickorna, blivit putsad och omlackad på ett helt OK sätt, antagligen av en möbelsnickare. Sidan fick också ett faner med ögonlönn pålimmat, faneret täckte skarven mellan botten och sida och var i ett skick som inte gick att reparera. Spettade lös faneret och slipade både botten och sidorna trärena för en gångs skull. Ska få ny spritlack. Fanéret tillför inget till klangen, tvärtom. Sidan var tjock, ca 2 mm och tålde slipning bra. Stallet var borta och en replika gjordes efter skuggan i locket. Man hade monterat en Levin stränghållare från 1940-talet och gjort ett stall i gran(!) då stallet lossnade. Ett jobb gjort av någon som inte visste vad han gjorde.

Samtliga bottnar tunnades mer eller mindre och fick fyra ribbor där den tredje är platt. Ladder bracing i samtliga lock. Alla utom Kroatien gitarren fick en K&K monterad.

En sak som är ny i den här batchen är att jag förvärmer hela locket och botten ett par minuter med värmepistolen på 300 grader innan jag limmar ribbor. Är också mer noga med att inte blöta träet när jag limmar och torkar bort överflödigt lim. Träet dras ihop av uttorkningen och värmen och fixeras sen i det läget av limmet vilket borde göra gitarren mindre känslig för torka och behålla den kurvatur som ribborna ger bättre.

GG114, George Bauer ca 1890

Det här var en långliggare, men nu är den klar. Precis som den andra George Bauer gitarren jag renoverade nyligen var den i dåligt skick. Den svarta massan runt pärlemorinläggningarna längs kanten av locket var borta eller lös. Locket saknade också fläckvis en del av dekorlisterna. Locket hade lossnat från delar av sidan. Botten var sprucken och i två delar när jag tog lös den. Fattades lite rosewood faner på huvudet. Halsen lite böjd och behövde sättas om som vanligt, men i övrigt var den i riktigt bra skick. Kunden ville ha den som nylonsträngad vilket passade bra då locket var tunt, det innebar att jag kunde använda ladder bracing som den hade i original.

Originalstallet fanns också. Tyvärr sprack den då jag strängade upp då den var extremt smal och det fanns för lite trä framför stallbenet. Gjorde en bredare replika på stallet i ebenholts.

Botten fick behålla originalribborna, fyra stycken där de två nedersta var platta som på en Martin. Alla ribbor i locket byttes ut till nya, jag ändrade mönstret till min vanliga ladder braced variant med A-frame runt locket och stallplatta i gran.

Kunden villa ha komposit stallben och ”turbo pluggar” vilket monterades in. Gjorde en designändring på stallbenet och avslutade stallbenet med solitt ben istället för gran som jag gjort tidigare. Hållbarare och snyggare och som jag kommer att göra i fortsättningen.

Ingen översadelintonering på den här då den skulle strängas upp med sensträngar vars intonering inte är att lita på 🙂

Fick jobba extra med att få halsens vinkel helt rätt, nylonsträngar ska ha högre stränghöjd än jag är van vid. Blev 2.9 mm vid 12:e för tjocka E-strängen och 2.7 mm tunna e. Höjden över 1:a bandet gör jag en tiondel högre än på en stålsträngad.

En bit av bindningen runt botten saknades så det fick bli en ny bindning i celluloid, fick bra material av Per Marklund. Fräste runtom efter bottenlimningen med min nya fräsjigg för bindningar som jag köpt av Stewmac och limmade med ”Duco Cement” köpt via eBay från USA. Samma lim som det gamla Karlssons Klister. Väldigt bra för celluloid och också några typer av plastbindningar då den smälter ytan på bindningen.

Pärlemorbitarna i locket var extremt tunna. Man hade limmat på en liten bit trä i kanalen för att lyfta upp pärlermorbiten i jämnhöjd med lockets översida. Sedan fyllt på med svart ”klet” som bestod av hudlim och ebenholtsdamm. Jag använde dessutom lampsvärta, ett svart pulver av nanopartiklar. Per Marklund hjälpte mig att tillverka nya tjockare pärlemorbitar i rätt storlek med hjälp av hans CNC, en mycket praktisk maskin! Gjorde misstaget att limma pärlemorbitarna med superlim. Det visade sig att det svarta ”kletet” inte ville fästa på superlimmet, men jag löste det med mer superlim där det svarta ville lossna. Jag lät originalet vara kvar vid rosetten, den nya dekorationen runt kanten av locket blev lagom bra med lite sprickor och gropar och liknade originalet vilket passade bra på gitarren!

Strängade på ett set vanliga medium nylonsträngar och intonerade stallbenet som vanligt. Är ovan med nylonsträngade gitarrer och kan inte säga så mycket om hur den låter förutom att den har en väldigt bra sustain, bland det längsta jag haft på en GammelGura. Måste vara ett bra tecken! Får jag feedback från kunden ska jag lägga till några rader.


Fick ett mail från köparen:


”Gitarren kom i förgår, nu har jag haft lite tid för att spela på den.
Snygg är den, bra gjort med allt utsmyckningar!

Ljudet är mycket bra, långt och klar. Det förblir distinkt i polifoni – kanske tack var din komposit stallben?
Reglaget är bra. Diskant strängen kanske lite nära kanten – det åker ut ibland, men kanske är det bara att vara försiktigare. Man ska vänja sig vid V formad hals, men det är schyst att spela med, tillsammans med ganska bred greppbräda.

Stallet ser lite nytt ut, förstås. översadel lite för vit. (Om man absolut vill få fram kritik…)

Gitarren är cool, och låter bra, med nåt definitift exotiskt -amerikanskt?
Hittade en samling 1800 talet Amerikansk gitarr musik, som gitarren passar bra ihop med 🙂

Det komposita stallbenet ger mycket riktigt bättre strängseparation, ”turbopluggarna” gör klangen klarare. Väldigt tydligt på stålsträngade gitarrer, men det verkar funka hyfsat på nylon också 🙂

GG111, Frans Feilnreiter ”1833”

Den här gitarren köptes av en Tysk storsamlare, och han ansåg att den var från sekelskiftet 1900 trots att det står ”Frans Feilnreiter Wien 1833” på etiketten. När den blev klar gjorde jag en sökning på namnet ”Frans Feilnreiter” och det visade sig att den här byggaren avled 1866! Den här etiketten ser inte riktigt ut som de jag sett på bild, dessutom stavades ”Frans” som ”Franz”. Håller med samlaren om att den ser ut som om den skulle vara från sekelskiftet. Stämskruvarna var i fyra delar men alla delarna av den lite äldre typen från 1890-1910. Originalen kanske har bytts ut men varför ersätta med stämskruvar som inte var hela?

Samtidigt har kroppen en patina som mycket väl skulle kunna vara från 1833. Kanske är den en förfalskad etikett typ de Stradivarius etiketter som sitter i sekelskiftesfioler. Men det kan också vara äkta vara! Gitarren är en liten gåta.

Behandlade gitarren som om den vore en billig postordergitarr från sekelskiftet och gav den en sedvanlig GammelGura behandling. Den fick en ny greppbräda och ett replika stall och nya stämskruvar. Alla ribbor inuti nya, kolfiberstav i halsen och översadelintonering, komposit stallben och pluggar. Halsen fick ny svart färg och kroppen ett lager klar spritlack. En K&K mick monterades. Etiketten ångades lös och botten tunnades ned till strax under 3 mm.

Kunden ville ha speciella band som var rejält tilltagen, 1.5 mm höga och 3 mm breda. Går bra att spela på, men jag föredrar måtten på Dunlop mässingsbanden (1 x 2.2 mm).

Den var tämligen hel förutom att en bit av locket runt ljudhålet vid änden av greppbrädan saknades. Ersatte med en bit från ett kasserat gammalt parlor lock. Några få sprickor i locket fick limmas också.

Det borde varit en problemfri resa, men jag fick göra om halslimningen som inte blev som jag ville ha den. Tänkte inte på de högre banden och missade lite med placeringen av greppbrädan och kom för nära strängpinnarna på originalstallet med intoneringspunkterna. Lade in en 2 mm lönnplatta i halsfickan för att flytta fram intoneringspunkterna på stallbenet. Gjorde ett försök att rädda originalstallet i lönn, men när jag strängade upp gav den mjuka lönnen framför stallbenet efter för vridkraften från strängarna. Gjorde därför en replika i ebenholts med strängpinnarna ett par mm längre ned. Inte nog med det, D strängen i det strängset jag mätte upp intoneringen med var inte som den skulle. Fick göra om översadeln också. Intoneringen blev i alla fall väldigt bra till slut. Man lär sig.

Lacken på locket hade en struktur som liknar läder. Charmigt tycker jag 🙂

Gitarren låter som en GammelGura brukar, dvs bra. Den här har mycket kärna i ljudet men inte så mycket bas. Ett ljud som jag personligen gillar!

   

 

Norman Wood 1977

En intressant gitarr har passerat lokalen. Byggd av den egensinniga engelsmannen Norman Wood 1977. Hittade en artikel om honom i en engelsk gitarrtidning om jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg. I början av tidningen fanns en liten text till om honom 🙂

Nåväl. Gitarren hade några problem. Locket hade ett par sprickor och halsen hade vikt in sig lite i ljudhålet med hög stränghöjd som följd. Den hade reparerats tidigare och en bred bit mahogny hade limmats in i en spricka bakom stallet. Antingen hade en undersadelmick monterats då, eller också var det original. Skulle i vilket fall bytas ut till en K&K mick. Möjligen hade banden i form av rundstavar i nickelsilver stål kronats.

För att komma åt inuti och för att kunna åtgärda det insjunkna locket runt ljudhålet öppnade jag upp botten. Lite knepigt då bindningen runt botten inte var en helträ list utan två lager tunn lönnfaner. Mahogny är också besvärligt då den har en konsistens som liknar knäckebröd, brukar vara svårt att få lös limmade bottnar hela. Den här gången gick det riktigt bra. Fräste bort den gamla listen så jag kunde se fogen. Limmet var antagligen snickarlim och även om det satt hårt reagerade det på värme och vatten.

Alla ribbor inuti var i mahogny (lock, sida och botten var också i samma träslag), det verkar som han inte tyckte om gran! Ribbningen var annorlunda med en gles fan-bracing nedanför ljudhålet med en stallplatta i lönn. Den glesa ribbningen var nog huvudorsaken till att locket hade spruckit, man bör binda ihop locket tvärs fibrerna med ribbor och inte lämna stora ytor utan förstärkning.

Förstärkte halsklossen som var klen med några extra träbitar och bytte den översta ribban och förstärkningarna bredvid ljudhålet till en A frame, limmade också in några remsor gran tvärs fibrerna på locket för att undvika nya sprickor.

Halsen plockades lös, vilket visade sig vara onödigt då det bara var att limma tillbaka den för att få rätt stränghöjd. Dove tailen i halsfoten var helt rak vilket innebar att man fick dra upp den hela vägen innan den lossnade. Greppbrädan var tjock och i ett grönaktigt väldigt hårt träslag (Lignum vitae?) med ett tunt rosewood faner överst. Halsen i massiv rosewood, huvudet mahogny.

Banden/stavarna längs ned lossnade lite av värmen när jag värmde lös halsen, fick värma och dra åt ordentligt för att få ned dom på rätt höjd igen. Ska man lossa halsen på en sån här ska man bara värma i själva fogen (värma stekspaden på ett strykjärn) och inte banden.

Skaffade lönnfaner i en rulle och skar till 6 lagom breda bindningar runt botten, behövde tre lager för att bygga upp listen. Fräste diket och täckte det med gladpack. Limmade sen alla tre lagren samtidigt med varmt hudlim i diket för att ge listen sin form. Gladpacken gjorde att jag kunde lossa den hoplimmade listen, göra den jämnare och slutligen limma listerna på plats. Ett sätt att tillverka en list utan att behöva värma och forma trä. Inte lika bra och ungefär samma jobb som att använda solida trälister.

Fick krona topparna på rundstavarna, strängade på med Newtone Masterclass 0.11. Banden i form av rundstavar fungerade men allt extrajobb med den lösningen är knappast värt besväret. Möjligen bra på en Django gitarr där man vill ha hårdast möjliga attack och högsta volym, den stora massan i banden jämfört med vanliga band borde ge bättre attack när man spelar med ett tjockt plektrum.

En udda detalj var att strängpinnarna lutade framåt(!) i strängpinnhålen. Har inte lyckats klura ut varför.

Baksidan var nog mest konstig. Behövdes inga ribbor, men den var också tämligen ”död”. Nästan ingen skillnad i ljudet om man lät botten vila mot magen eller inte.

Gitarren var oljad och jag lade på ett par tunna varv True Oil för att snygga till den nya listen och lagningarna. Blankt blev det.

Det är en stor gitarr, 105 cm lång, locket 42 cm på bredaste stället och sargen är nästan 10 cm bred. Bulan på baksidan ca 2 cm hög. Caset som följde med gitarren (i bajsbrun 1970-tals hårdplast) var specialtillverkad med en extra utbuktning för botten 🙂

Efter tre dagars vibrering  öppnade den upp sig och låter faktiskt riktigt bra. Bekväm att spela på. Låter ungefär som en riktigt bra archtopgitarr, inte överdriven bas, hård attack och bra volym. Men samtidigt lite klang från ett fast stall. Den väldigt tunna och platta halsen var lite väl fyrkantig, men fungerade bra att spela på. Jag klagar mest på att den inte stämmer på ackorden, men det gör ju ingen gitarr som inte har en översadelintonering.

Finns kanske inte mycket att ta med sig från den här, men det var kul att få se någonting annorlunda! 🙂

       

GammelGura 109 kompar sig själv

Andreas Brink har gjort en video med GammelGura 109, både kul och bra spelat! GammelGuran kompar sig själv. Fantastiskt! Han kör med tjockt 2 mm plektrum, gitarren kommer nog bäst till sin rätt i den sista låten. Tackar speciellt för reklamen på slutet 🙂

GG113, George Bauer modell 50A ca 1890

En väldigt speciell GammelGura är klar. Den har en lång historia. Farre, en av mina lärlingar, hittade den här gitarren på eBay. Jag budade hem den åt honom som den langare av gamla gitarrer som jag är 🙂 När den kom i ett paket visade det sig att den definitivt inte var i bästa skick, men det framgick redan av bilderna i eBay annonsen.

    

Gamla amerikanska parlor gitarrer liknande denna har ofta väldigt och alldeles för tunt lock. Den här hade ett lock som var mellan 2 och 2,4 mm tjockt, antagligen tillverkade för sensträngar och för att de skulle låta bra redan som ny. När sen virket åldras blir det sprödare, tappar en del av sin klang och spricker. Lockribborna var dessutom några av de klenaste jag sett. Det positiva var att locket var X-ribbad i en variant som inte följer den vanliga Martin mallen. Mensuren var också väldigt lång, 65,5 cm vilket gör att strängarna får högre tension än normalt. Även greppbrädan var för tunn, ca 4 mm på kanten, vilket gör att halsen inte är riktigt stabil i infästningen. Parlor gitarrer före sekelskiftet 1900 har ofta tunna brädor, senare insåg man att man bör göra greppbrädan minst 5,5 mm tjock för att det ska hålla.

Farre hittade en gammal katalog med Bauer gitarrer.

Stall, översadel och stämskruvar saknades helt. En försvårande omständighet var att man satt på ett stort stall med två skruvar (liknande ett klassiskt stall antagligen) som lossnat och tagit med sig en bit av locket. Ändå värre var att man sågat ut två skåror i huvudet och massakrerat en del av de fina inläggningarna i pärlemor. Ursprungligen hade den här gitarren banjoskruvar i ett platt huvud. Sist men inte minst hade locket en massa sprickor och ca 15 cm bindning med inläggningar saknades. Locket var inte heller limmad mot sargen. Botten var i två delar när jag lossade den. Gitarren var inte i bästa skick! Kostade ändå ca 7000 kr med tull och frakt från USA.

Öppnade upp botten och fick lös celluloidlisterna hela. Med botten av var det en veckas limmande av allt som var löst. Svårast var det att få ordning på den helt lösa sargen där lockets bindning var skadad. Fick limma in mer gran längst kanten. Förstärkte bottenklossen som var klen och sprucken på mitten. Limmade in ny kerfing runtom för att kunna limma tillbaka botten, originalen var klena och i dåligt skick.
 

En lustig detalj är att både lock, botten och alla ribbor var infärgade i brun färg. Ett mode vid tiden antagligen. Locket hade ingen stallplatta under stallet (hade möjligen ursprungligen en liten lönnplatta), en stor stallplatta i gran limmades in för att täcka hålet och förstärka det tunna locket.  En bit gran limmades in från ovansidan för att fylla ut hålet i locket och ett nytt överstort stall tillverkades för att dölja lagningarna. Skruvhålen från det gamla jättestora stallet fylldes igen med gran.

Alla ribbor i botten fick vara original men limmades om. Den lösa biten och några sprickor fick en laglist på skarven.

 

Locket fick nya och kraftigare ribbor och laglappar på sprickorna. Jag följde originalets X-ribbning förutom runt ljudhålet. Limmade in en A-frame istället för att göra området runt ljudhålet stabilt. Stallplattan fick de vanliga pluggarna och förstärkningarna runt pinnhålen. Monterade också in en K&K mick innan botten limmades tillbaka i  min jigg.

Halsen fick en kolfiberstav och nya nickelband. Huvudets skåror jämnades till och lite mer rosewood fälldes in för att göra huvudet stabilt. Huvudet var tunnare än normalt, men som tur var har de dyra Waverly mekanikerna en smalare bottenplatta som precis passade på huvudets sida utan att sticka ut (mer än ett par tiondelar). Snygga och bra är de också!

Fick pärlemorbitar tillfrästa med CNC av polare Per Marklund (tack!). Tillverkade också de två bitarna list som fattades med hjälp av ihoplimmade kakor av plattor med mörkt och ljust trä som sedan listigt kapades till de 1 mm breda schackrutiga remsor som sedan kantades med vita, röda och svarta lister. Hålen mellan pärlemorbitarna fylldes med hudlim som blandats ut med lampsvärta och ebenholtsdamm.

    

För att inte halsen ska trycka in den mjuka granen i halsfickan frästes en lönnplatta in överst i halsfickan.

 

Halsen limmades i min jigg och en skruv monterades genom halsklossen på insidan.

 

Gjorde en översadelintonering och sågade upp spalter mellan strängarna i stallbenet som sedan fylldes med bitar av lönnfaner (en ny variant).

Gitarren låter fantastiskt bra och är väldigt vacker. Tyvärr törs jag inte lägga på kraftigare strängar än Newtone Heritage 0.11, men mer behövs inte. Det tunna locket och den stora kroppen samt X-ribbningen och rosewood i botten och sida ger en öppen och mjuk klang med ovanligt mycket bas. En perfekt fingerspelsgitarr. Ingen märkbar vargton med bra volym och sustain. Kort sagt, en av de GammelGura som låter bäst av de jag gjort hittills. En minnesvärd gitarr 🙂 Lite färdigbilder.

                

Lagningen av bindningen går knappt att skilja från originalet.

Med presspassning gick den precis in i ett Gator 3/4 case!

 

Artikel om Norman Wood

Fick hem en gammal Engelsk gitarrtidning med en intervju med Norman Wood, mannen med den märkliga gitarrkonstruktionen jag postat om tidigare. Här är den långa artikeln från tidningen. Efter att ha läst igenom den får jag lite obehagliga vibbar att den mannen inte var riktigt hundra. En del besynnerliga teorier och speciellt hans konspirationsteori att Gibson/Martin såg till att han inte fick de strängar och mekaniker som han beställer… men han hade helt klart en enorm tro på sig själv!

En del saker hade han rätt i, att rosewood inte är det enda trä man kan bygga med, att halsen ska spännas upp till strängdraget när den justeras och att man inte behöver en dragstång t.ex. De speciella banden av infällda stänger i rostfritt stål var han först med, numera finns rostfria band att köpa. Tror också att den stora massan i varje band kan låta bättre. Den mest intressanta detaljen tycker jag. Botten är mest en gimmick som inte är varken vacker eller bra.

En Levin archtop passerade lokalen

Fick besök i lokalen av ett trevligt äldre par med en Levin Star från 1949. Spelades under några år som kompinstrument i ett band av mannen, sedan dess har den mest hängt som en dekoration. Plektrumskyddet hade vittrat sönder helt och tagit med sig delar av de närmaste banden som lösts upp av ångorna. Solen hade gjort en ”unburst” på lockets ursprungligen bruna sunburst. Vacker tycker jag! De fick en rekommendation till mig av Östmans Musik då de ville få nya strängar påsatta, man tyckte att halsen såg lite lös ut. Vi kom överens om att jag skulle sätta om och värma halsen som fått sig en bananböj, främst på bassidan.

Halsen visade sig sitta bra förutom en liten glipa längst ned. Masserade in varmt hudlim i sprickan och behövde inte sätta om den. Tog bort celluloidinläggningarna inför värmningen (annars smälter dom) och värmde tillbaka halsen. Lade på lite tippex i botten av urtaget för inläggningarna (man hade vit färg under bitarna för att de skulle bli ljusare). Lacken på halsen var väldigt känslig för värme och blev lite knottrig där halsen vilade mot mothållet vid värmningen. Mothållet fastnade i alla fall inte i lacken då jag virade in den i gladpack. Det var inga problem att våtslipa lacken slät efter en pålackning med klar spritlack.

Upprätningen av halsen blev lyckad och jag gjorde en komplett ombandning med planslipning av brädan då jag inte behövde sätta om halsen. Använde en smal konisk fräs till min Dremel för att förstora bandskårorna utan att behöva lossa greppbrädans bindning. Fungerar perfekt! Efter bandning och kroning blev halsen i det närmaste helt rak. Geometrin till stallet var perfekt, med 2,5/1,5 höjd vid 12.e bandet behövdes bara stallet höjas ca 1 mm med stallets båda ställskruvar.

I övrigt hel och ren och i väldigt bra skick. Nu är den en riktig player med nya Newtone Masterclass 0.11 strängar 🙂