Ända sedan jag började för 10 år sedan har jag använt ett pyramidstall köpt av Stewmac som förlaga för mina egna pyramidstall. Det stallet är baserat på ett Martin stall. Jag gör någonting som mer liknar Levin’s pyramidstall. Levin hade för övrigt två typer av fasta stall på sina parlor gitarrer före 1930, den ena ett pyramidstall, det andra ett enklare stall med tre facetter, två på ändarna och den tredje längs hela baksida. De enklare stallen är klumpigare och fungerar inte så bra med ett stallben, de ersätts alltid med ett pyramidstall. Man kan tillverka pyramidstallen från ett rektangulärt stycke trä med enbart hyvel, rasp och sandpapper. Men jag använder två jiggar för att tillverka stallet snabbare och bättre.
Det första steget är att karva ut två cirkelrunda diken för övergången mellan pyramiderna på änden och mittdelen. Det går att göra för hand med en rund rasp, men det tar lång tid med stor risk för flisor. Numera gör jag en sandwich med två mothåll på ömse sidor om stallämnet med hjälp av två tvingar. En 15 mm forstnerborr i pelarborrmaskinen borrar snabbt ut två diken i stallämnet, ett av de två mothållen offras. Stallet är 3 mm som tunnast i diket, pyramidens bredd får jag från ett gammalt utbytt Levin stall.
Det två pyramiderna kaps ned på höjden till 7 mm i min lilla bandsåg, de tre facetterna på pyramiden raspas och slipas fram för hand.
En sak som jag har misslyckas med ibland är att ge ytan på mittendelen den böjda form som finns på Stewmac pyramidstall och samtidigt samma tjocklek. Jag behövde en bättre metod och en jigg. Efter lite funderande tog jag ett drastiskt beslut och klöv min gamla referens från Stewmac på mitten! Den hade hanterats och tappats i golvet många gånger och kunde ändå inte användas i en gitarr. De båda halvorna limmades sen fast i en enkel jigg där jag kan slipa toppen på mina pyramidstall till samma böjda form.
Jiggen består av en plywoodplatta där de två halvorna limmades fast och en lönnsticka med ett självhäftande sandpapper som kan glida på toppen av Stewmac stallets två halvor med samma form. Med jiggen kan jag få ytan på mina pyramidstall i rätt böj och jämntjocka – det senare är det jag ibland misslyckats med på fri hand. På bilderna syns det färdiga pyramidstallet i jiggen efter att baksidan av stallet har rundats av – det sista momentet i tillverkningen.
I det färdiga pyramidstallet borras strängpinnhålen innan limningen på locket beroende på hur trapetsformad greppbrädan är. Jag tejpar en tejp på locket ungefär där stallbenet kommer att hamna och använder en linjal för att följa kanterna på greppbrädan och gör två markeringar på tejpen. Avståndet mellan markeringarna subtraheras med 1 cm vilket ger avståndet mellan centrum på de yttersta strängpinnhålen. Strängarna kommer att hamna ca 5 mm in på greppbrädan vid 12:e bandet. På en Levin parlor är det oftast 68 mm uppmätt på tejpen och 58 mm mellan de två yttersta hålen. Jag borrar hålen i en sned linje som på Stewmac stallet för att göra plats för det intonerade stallbenets lutning.
Jag har just beställt ett nytt Martin stall från Stewmac att använda som referens 🙂