Pågående batch GG146-GG153

Första gitarren i batchen är klar. Alla övriga GG i pågående batch har fått en kolfiberstav i halsen, lock och botten tunnade, blivit lagade och fått nya ribbor (ännu inte slutligt formade) i lock och botten. I det här läget tar jag en i taget och gör den helt klar. Greppbräda och stall tillverkas eller fixas till, eventuell K&K mick monteras, botten och hals limmas på plats, eventuell ny mekanik monteras, greppbrädan bandas på, gitarren mäts upp för översadelintonering och översadel, stallben monteras och justeras in. Ett varv eller två spritlack läggs på och gitarren vibreras in och slutligen får greppbrädan sidodottar och en etikett samt en gitarrbandsknopp på halsfoten.

Nytt i den här batchen är en extra lockförstärkning i form av en 1 mm tjock granplatta mellan de två ribborna nedanför ljudhålet. Finns en risk att locket ger efter och sjunker in av strängdraget framför stallet. Har lagt in en sån platta tidigare på tunna lock och har inte hört att tonen försämras, den första färdig gitarren med den nya förstärkningen låter bra den också!

Några bilder på läget.

GG146 Levin tenor 94282 1935, Kenneth S

En väldigt speciell tenorgitarr med stallet extremt högt upp på locket och flytande stall. Stallet ligger ungefär vid den första tvärlisten under ljudhålet. Kom fram till att en ribbning liknande Taylors V-frame borde fungera bra 🙂 Ribborna kommer att tunnas ut rejält, det blir inte mycket kraft från de fyra strängarna.

GG147 Parlor 22461 1913, Kenneth S

En av många Levin i batchen, samtliga har en aning för tjockt material i både lock och botten, Levin ville att det skulle hålla. Alla Levin (utom tenoren) har också en halsinfästning utan dove tail, en platta i hårdare björk har limmats in längst in i halsfickan för att stabilisera halsen. Botten var klumpigt omlackad i svart, så det får bli en ny lack på den. Botten fick en mittlist i rosewood då den hade krympt mer än vad som kan korrigeras genom att böja in sidan i midjan.

GG148 Nr 26, Hans K

Den här är nästa som ska bli klar i batchen, har hunnit forma ribborna på den. Finns mycket att säga om den här. Syntes inte innan jag plockade isär den, men den har fått en rejäl och fantasifull konvertering tidigare. Groteskt tjocka ribbor hade limmats in i lock och botten 🙂 Botten hade getts en krökning som jag aldrig sett förut på en liten parlor, men det positiva är att botten nu fått sin form och de nya ribborna kommer att hålla formen utan problem. Ändknoppen var också rätt fantastisk, en ihålig mässingsform/knapp med stor diameter fylld med nåt som liknar plastic padding var limmad ovanpå sidan. Skönt att bli av med den! Ska bli kul att lyssna på hur den låter med sin krökta botten.

GG149 Klangola 180043 1946

En GG som ännu inte har en köpare, men är vikt för Calle i Östervåla där den kommer att säljas till en hugad spekulant. Större än en vanlig Levin parlor med vacker flammig björk i botten och sida.

GG150 Levin 5627 1906, Fredrik B

Den mest ovanliga Levin parlor gitarren i batchen. Vackra inläggningar i locket och finaste flammig björk i botten och sida.

GG151 Supertone 1929, David G

Min amerikanska kund skickade in en Supertone med “aerobridge”, ofta kallad “Charles Lindbergh stall” för GG konvertering. Koa trä i botten och sida. Behövde extra mycket limmade och lappande!

GG152 Europeisk parlor ca 1910

En GG som ännu inte har en köpare, men är vikt för Östmans Musik i örnsköldsvik där den kommer att säljas till en hugad spekulant. En tidig renovering av mig som får en ny och bättre renovering!

GG153 Levin 95541 1935

En ovanlig Levin modell med ovalt ljudhål. Ljudhålet var extremt litet  och har förstorats. Ett inbyte för en Coles parlor från USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.