Reparera stallben

Ett komposit stallben låter fantastiskt bra, men har man otur är det lätt att bryta isär den i limningarna. Det gäller att vara väldigt försiktig när man lossar den. Fick ett stallben som såg ut så här

Fyra bitar där den gått av i limfogen. Jag har haft några stallben med ceder som gått av i en ådring och inte i fogen. Ser illa ut men är lätt att laga. Superlim är ett tunt lim och man kan få ihop bitarna väldigt bra. Limmas en gång till med superlim.

Pusslet läggs ihop först av allt. Gladpack läggs på en bordskant för att inte limma fast stallbenet mot bordet. En träbit tvingas fast som mothåll för ena kanten. Bitarna limmas med superlim och trycks mot en mindre träbit så att kanten blir rak. Sedan trycks bitarna ihop med ett andra mothåll och dras fast med en tving.

 

 

 

 

En sista träbit tvingas fast ovanpå för att hålla stallbenet platt. Hela tiden med gladpack emellan.

När limmet torkat slipar man försiktigt sidorna på benet med ett finare sandpapper till dess den får rätt tjocklek för att passa i stallbensdiket.

 

 

 

I fortsättningen kommer jag att limma på en tunn shim i trä under stallbenet i samma material som stallet för att hålla ihop och göra stallbenet starkare.