Nya metoder under 2023

Så fort det dyker upp ett problem hittar jag på en lösning eller förbättring. Här är några nya under 2023.

Nya metoder
Eftersom jag börjat göra en del X-ribbningar behövde jag en metod för att måtta in X:et i locket med sargen redan limmade. Det är en jigg i form av ett justerbart X med aluminiumprofiler i ändarna som kan justera längden på de fyra ändarna. Dessutom en flexibel plåt på de två översta ändarna för att enkelt kunna kapa X-ribborna till rätt vinkel mot sargen. Profilerna har klämpassning mot ribborna i det justerbara X:et. Med jiggen i rätt position i gitarren, kan jag sen försiktigt lyfta jiggen utan att rubba den och använda den som mall för att kapa till ribborna och knuten i X:et.

Mitt sugbord för att tunna bottnar i valsputsen förlängdes i båda kortändarna för att minska snipe från rullarna i valsputsen som pressar ned botten och sugbordet. Monterade också en luftventil för att minska suget och belastningen på dammsugaren.

Ångtvätten från Jula för att lossa halsen fick en ny längre slang och nippel från Stewmac, dessutom en mindre reservdunk för att samla kondens.

För att inte nöta slipbandet i min valsputs ojämnt (och mest på mitten) ser jag till att sprida ut sandningen med hjälp av en markör i form av en liten supermagnet på en remsa plåt.

Min “rullator” för att slipa ned höjden på stallbenet slöade ned sandpapperet med sina hårda metallhjul. Jag satte på “gummidäck” med hjälp av lagom bred krympslang. Nu är sandpapperen vassa även efter en slipning.

Däcksbyte med värmepistolen och sandning av stallbenets undersida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *