Köpte en archtop

Det var bara en tidsfråga. Idag köpte jag en archtop av en lokal kund. Rejäl spricka i locket och en bit av kantlisten på greppbrädan saknas. Stallet var ett billigt plastsmäck. Men faktiskt spelbar. Är egentligen inte så road av archtop gitarrer, de som Levin gjorde är nog de som låter bäst akustiskt. Så varför köpte jag den? Självklart för det vackra namnet “Roger” i stilig pärlemor på huvudet och även snyggt graverat på stränghållaren!

Gittaren köptes in på en loppis av kunden för att användas som rekvisita i en teaterpjäs, en “gammal gitarr” var inskriven i manuset 🙂

Wenzel Rossmeisl tillverkade den och “Roger” var namnet på hans son som utbildade sig till gitarrbyggare. Tillverkningen skedde mellan ca 1930-1962. Ungefär 4000 gitarrer tillverkades. 1953 emigrerade Roger till USA där han designade elgitarrer för Fender och Gretch.

Har inte hittat nån etikett, men det här är en tidig “Roger”, som allra senast 1946 men antagligen pre-war. Enligt mig med den snyggaste och renaste designen. Det är en “Luxus” vilket var den näst dyraste modellen av fyra, Junior, Standard, Luxus och Super. Måtten stämmer nästan med en Gibson L-5.

De flesta gjordes med en sunburst, men den här är naturell. Äkta pärlemor i greppbrädan istället för celluloid, kan vara en specialbeställning. Misstänker att den kan ha en ställbar hals, men det kan också vara en dålig reparation.

En stor och tung klump med hög kvalitet är det med ett nästan centimeterjockt lock i solid gran och finaste fiollönn i botten och sida. Rosewoodbräda, ebenholts faner på huvudets ovansida, äkta pärlemor i greppbrädan och på huvudet och rejält tilltagna celluloidlister runt botten och lock.

Återstår att fylla igen den mäktig sprickan i locket och ersätta den kantlist på greppbrädan som saknas, göra ett nytt stall och sätta om halsen. Kul att spela på som den är 🙂

En PDF med en massa info om Roger gitarrerna finns att läsa här.

En trevlig historik kan man läsa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.