Ny jigg för laglister

Kom att tänka på de laglister jag använder för att säkra upp sprickorna i gamla gitarrer.

Laglappar är annars den gängse metoden och det passar bra när man inte som jag har öppnat upp gitarren. Men varför inte säkra upp hela sprickan om man har möjlighet? En sak som jag inte tänkt på tidigare är att kanten på en hel laglist kan vara en anvisningspunkt för en ny spricka om kanten på laglisten hamnar precis längs en och samma ådring. Risken är i och för sig inte stor då jag alltid tunnar ut laglisterna  på kanterna så att listen är en triangel i genomskärning, men ändå. En annan sak som irriterat mig är att det är så svårt att tälja ned kanterna fint när de är limmade i ett lock med sarger runtom. Det tar dessutom onödigt mycket tid varje gång och det blir en hel del slipdamm.

En sista tanke som motiverade bygget av en jigg är att jag numera alltid börjar med att limma sprickor  i ett separat pass med enbart hudlim och då ser jag till att lock/botten på ömse sidor om sprickan är i jämnhöjd med varandra med tvingar. Finns inget skäl att använda tvingarna när jag sen limmar en laglist över sprickan, istället kan man låta hudlimmet göra jobbet då den suger ihop laglisten med lock/botten när limmer torkar.

Min nya metod använder sig av färdiga mittlister för bottenhalvor som går att köpa från Kina precis som tidigare. De är 2 cm breda, 2 mm tjocka och 47 cm långa. Kommer kanske att tillverka egna 1 cm breda lister när jag kommer igång med min lilla bandsåg.

I den första av två jiggar klyver jag den på mitten. Jiggen har en öppen spalt i mitten där sågbladet ryms, följer efter med träklossen allteftersom jag sågar så att listen inte ska gå av. Använder en vass japansåg, har försökt olika sätt att klyva men det här funkar bäst.

I den andra jiggen triangulerar jag laglisten genom att använda ett grovt sandpapper. Har försökt forma den med vass hyvel, kniv och stämjärn, men listen är så svag att den inte håller ihop. Bara när den har limmats på plats fungerar en vass kniv (men det vill jag inte göra längre).

Jiggen har tillverkats med hjälp av en 50 cm bit av en Jula linjal (min gamla uttjänta!). Lutningen där skalan sitter passade bra, dessutom trevligt med aluminium. Inte svårt att borra hålen heller, alla måtten fanns redan på plats! För att klämma fast listen medan jag sandar användes en bit björkplywood och ett antal vingmuttrar. Det blir mycket damm från slipandet, gjorde därför en suglåda under linjalen där jag pluggar in dammsugaren. Ett gäng lufthål suger ut dammet medan jag slipar.

En slipkloss med en remsa självhäftande sandpapper längs ena kanten gör jobbet.

För att laglisten som ska slipas ska hamna rätt limmades en 1 mm tjock trälist på rätt ställe på linjalen. Mothållet fick en matchande list för att kunna greppa laglisten när den ska trianguleras på andra sidan.

“Sugbordet” funkar extremt bra, inte en tillstymmelse till damm medan jag slipar. Slipklossen fäster också lite grand då den täcker för flera hål, behöver bara röra klossen fram och tillbaka.

Ena sidan triangulerad. Det koniska dammsugarmunstycket trycks enkelt in i hålet.

Även den andra sidan trianguleras på samma sätt.

Den färdiga laglisten är klar att styckas upp och användas vid nästa reparation. Listen blir ca 1,7 mm mitt på och väldigt tunn på kanten. Helt jämn och symmetrisk och behöver ingen efterbehandling på plats 🙂

Min tanke är att klippa till lagom långa bitar och knipa av ändarna till en spets med en vass tång. Monteringen kommer att ske så att varje bit list täcker sprickan men inte slutar på samma ådring i locket. Ett litet mellanrum mellan bitarna också, alltid bra att låta locket få sin frihet att röra sig. Lade ut några uppstyckade bitar över en tänkt spricka. Ska bli kul att limma sprickor i nästa gitarr!

3 Comments

  1. Hmmm intressant!
    Detta innebär att du gör laglister med ådringen tvärs mot locket. Om jag uppfattat det rätt har du tidigare lagt ådringen längs med den gamla. Det innebär sannolikt en starkare lagning. Men å andra sidan blir det lite laminatstuk på det hela. Skulle vara kul att höra hur du tycker det påverkar ljudet? Men med tanke på att du nu får fram väldigt tunna o smala lister blir det kanske försumbart

  2. “Laglisterna” har alltid haft ådringen tvärs över sprickorna. Det fungerar inte att laga en spricka med en laglapp med ådringen längs med ådringen i locket. Jobbet som ska utföras är att säkra upp sprickan och då ska ådringen vara 45-90 grader tvärs över. Laglisternas vikt är i det närmaste försumbar jämfört med locket då de är tunna.

    En större patch jag gjorde på ett tunt lock med ådringen längs med locket ådring fick faktiskt en torkspricka rakt igenom både lock och patch. Nästa gång kommer jag att göra en eller två remsor med ådringen tvärs över i en liknande patch.

    Visst kan man jämför lite med ett laminat (även om det verkligen bär emot!) och det är skälet till att jag kommer att stycka upp laglisterna till mindre bitar, dels för att inte ge en anvisningskant till nästa spricka och dels för att ge locket lite mer frihet. Knappt märkbar förbättring men känns mera rätt.

    Lagningen av spricka med laglist eller laglapp ger ny alltid skjuts till ljudet. Det kan bara bli bättre! Tyngden av de tunna laglisterna i ett gitarrlock är försumbar. På ett mindre instrument som en fiol eller en mandolin kan man nog fundera på att gör mindre laglappar, men på en gitarr påverkas inte ljudet märkbart av en laglist.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.