En baritonukulele konvertering

Fick ett lite speciellt uppdrag, att konvertera en baritonukulele till en altmandolin, visserligen med bara 4 strängar. Mensuren 50 cm passade bra till konverteringen. Ukulelen var en omärkt gammal goding från ca 1940 till 1950. Europeisk tillverkning och väldigt kurvig 🙂

Botten var limmad med ett starkt lim, fick jobba hårt med att ta av botten. För att den skulle hålla var ny ribbning inuti och ett flytande stall nödvändigt. Den hade redan en gammal stränghållare på plats från en tidigare snabbreparation så allt fanns. Stämskruvarna var inte bra, de ersattes med nya Grover Sta-Tite. Ett problem var att huvudet var väldigt tunt, fick kapa stämskruvarnas stolpe för att de skulle passa bättre. Dessutom var huvudet svängt på undersidan så jag fick skära ut lite trä runt stämskruvplattan för att få den platt monterad. En K&K med två givare monterades och ett flytande stall tillverkades. Greppbrädan bandades om. Stallet fick en utfräst ficka för ett löst stallben. Halsen sattes inte om men greppbrädan som var lite skruvad planslipades innan bandningen.

Använde E, A, D och b strängarna ur ett Newtone Heritage 0.12 set. Fick lossade lite på lindningen längst ned och använde sen en konisk syl för att få loopen tillräckligt stor. Klippte bort kulan med en Stewmac tång (som används för att lossa gamla band med). Stäms som en mandolin GDAE men en oktav lägre.

Den var väldigt kul tycker jag! En basig mandolin med färre strängar. Går att förbättra fler baritonukkulelesar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *