Sugbord

En mycket viktig detalj för bästa ljudet i en GammelGura är att se till att både lock och botten har rätt tjocklek. Levin parlor gitarrer i synnerhet brukar ha för tjocka lock och bottnar. Locket kan ibland vara 4 mm tjockt, botten är typiskt 3,5 mm men kan var 4 mm den också. Europeiska och amerikanska parlor gitarrer har nästan alltid rätt tjocklek, men det händer att en del Europeiska gitarrer har 3,5 mm tjock botten och amerikanska för tunt lock på 2.0 mm.

Vid varje ny batch tunnar jag ut tjocka lock med små hyvlar och en slipmus. Tjocka bottnar tunnar jag med min valsputs. Jag köpte nyligen en större och bredare valsputs som jag använde för första gången förra batchen. Det höll på att sluta med katastrof då några av bottnarna fastnade i valsputsen… som tur var gick det ett reparera misstagen med inläggningar av 0.6 mm lönnfanér. Det visade sig också att valsputsen slipar mer på ändarna av botten när jag matar in den. Det sitter två stålvalsar på ömse sidorna av den stor valsen med sandpapper för att trycka ned ämnet mot matarbandet. När botten bara trycks ned av den ena valsen fjädrar botten upp och valsen med sandpapper tar bort några tiondelar mer, vilket gör att botten blir väl tunn vid ändarna.

Det var ett problem. Jag funderade lite och lösningen var att tillverka ett sugbord. Med vakuum från min grovdamsugare borde man få tillräcklig kraft för att hålla botten platt och säkert i valsputsen. Istället för att köpa en dyr färdig platta tillverkade jag en själv, jag visste ju inte om det skulle fungera i praktiken.

En kraftig platta i trä tillverkades, kanalerna invändigt gjordes av lister som limmades med jämna intervall och som sedan frästes åt andra håller för att få ett rutnät av luftkanaler.

Kraftiga vakuumslangar och behändiga nipplar fanns att köpa i en butik på stan, slangarna kan enkelt kopplas ifrån genom att pressa in den orange hatten på nippeln. För att göra flödet större för dammsugaren och fördela suget monterade jag 5 slangar, jag vet inte om det var nödvändigt.

En aluminiumplatta fick ett helt gäng små 1,5 mm hål borrade, hålen hamnar i mitten av varje korsning mellan fyra fyrkanter. Eftersom det bara är bottnar som ska köras i valsputsen gjordes mönstret i formen av en gitarrkropp. Det var ett drygt arbete att borra alla hålen! Tillverkade också en gummimatta med stansade hål. En finess är att vakuumet runt varje litet hål blir jämt fördelad som en sugkopp i den lilla volymen skapad av gummit.

För att koppla in dammsugaren till de fem luftslangarna köpte jag en VVS koppling med två lock på Jula. Ett stort hål borrades upp i ena locket för dammsugarslangen och fem nipplar till i det andra locket.

Den här tillverkades redan under julhelgen, men kom till användning först nu i pågående batch. Två Levin och två Europeiska gitarrer hade för tjock botten. De var alla ca 3,5 mm tjocka, det ideala måttet är ca 2,5-2,7 mm för en lönnbotten. Då får man bästa ljudet men i princip samma styrka som en tjockare botten.

Jag hade skaffat pappkartong som jag klippte till som en passepartout runt en av bottnarna. Tanken var att täcka över alla hål som hamnade utanför botten. Det blev ett fiasko då luften läckte in mellan botten och kartongen. Lösningen blev att använda tejp för att täcka över alla hål utanför botten.

Nästa problem var att botten inte var platt utan skålformad av ribborna som limmats in med en radius. Jag fick botten att fästa genom att trycka hårt runtom, men vakuumsuget kunde inte hålla botten på plats. Kändes som att det inte skulle fungera. MEN. Genom att blöta botten rejält svällde träet och botten blev både flexiblare och plattare. Den satt som en smäck i vakuumplattan och var omöjlig att lossa utan att stänga av dammsugaren! När den fäster ändrar dammsugarens ljud och den får kämpa hårdare. En grovdammsugare kyls inte av luften som sugs in utan av en separat fläkt, så jag tror att den ska tåla 10 minuter hårdkörning utan att gå sönder. Återstår att se.

Då var det bara att testa det hela. Jag finjusterade först valsputsen så att den tog jämnt över hela ytan. Slangarna sticker ut på den öppna sidan i valsputsen, det gick väldigt bra att slipa botten till den tjocklek jag ville ha. Genom att stänga av dammsugaren och lossa botten emellanåt kunde jag kontrollmäta tjockleken.

Resultatet blev över förväntan. Inga problem med tunna ändar och ingen dramatik. I det närmaste perfekt tjocklek på hela botten. Den här botten tunnades nästan 1 mm, men man ser fortfarande var ribborna var limmade.

En annan botten ställde till med problem då den var full av hudlim som kläggade igen sandpapperet i valsputsen. Men det gick att lossa sandpapperet och rengöra det med vatten och en diskborste.

Det visade sig att tejp satt som bara den på gummi så jag gick över till den gula low-tack tejpen istället för packtejpen. Har man flera bottnar börjar man med den största och sen kompletterar man med tejp för mindre bottnar där nya hål hamnar utanför botten.

Jag är mycket nöjd med mitt sugbord och kommer att använda den i fortsättningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.