Ibland känns det som man vet precis hur man ska göra men verkligheten kan vara annorlunda. Har gjort många halslimningar i tät följd och alla blev inte som jag ville ha dom. Var t.om. tvungen att limma om två halsar för att det skulle bli bra. I såna lägen ska man stanna till och ifrågasätta det man gör och försöka göra det bättre.
I min jigg för halslimning har jag missat några saker. Halsens position kan röra sig när man drar åt sina tvingar när man gör den slutgiltiga limningen. Speciellt när det gäller Levin’s infästning som inte är en äkta dovetail och som inte är lika stabil. Man måste också ta med i beräkningen att greppbrädan kommer att slipas på innan bandningen vilket kommer att sänka höjden vid stallbenet. Slutligen kommer hela gitarren att sätta sig och ”vika ihop sig” lite när strängarna spänns på, inte mycket men lite. Även här är Levin’s infästning sämre, halsen vilar bara mot den mjuka granen i halsklossen som kan komprimeras när man spänner strängarna. Alla faktorerna jag räknade upp får som resultat att stallbenet blir lägre än det man siktar på.
För att kompensera för allt det här använder jag nu en stålbalk för att ha full kontroll på halsens vinkel medan jag limmar. Lägger också ned mer tid på att slipa in infästningen till att börja med så att den ser helt rätt ut innan man drar fast sina tvingar. För att vrida upp halsen lite extra för marginal siktar jag inte på att linjalen ska lägga sig platt mot stallet som tidigare utan lägger in ett bladmått på 1 – 1,5 mm ovanpå stallet.
För att inte tvingarna ska rubba halsens position i höjdled ser jag till att dra fast änden på greppbrädan först innan jag drar åt de stora tvingarna vid halsklossen. Tvingen på halsfoten drar jag inte åt lika hårt som tidigare, det räcker bra med att halsfoten får kontakt med halsklossen för en Levin infästning. För en dove tail behövs knappt nån kraft alls på den långa tvingen. För att se till att greppbrädan limmas tight mot locket tvingas mothåll fast längs kanterna på greppbrädan.
En sista säkerhetskontroll är att jag numera lossar alla tvingarna redan efter ett par timmar då hudlimmet är stabilt och kontrollerar halsvinkeln. Skulle den vara fel är det inte särskilt svårt att lossa halsen för omlimning då limmet fortfarande inte är helt torrt. Tidigare lät jag limmet torka över natten och då kan de vara ett stort och besvärligt jobb att få lös den! Idealet är att ha som minst 2 mm höjd på stallbenet och kanske 5 mm som högst med den stränghöjd man föredrar vid 12:e bandet.