Färdig GammelGura batch

När jag tyckte det var nästan klart var det två veckors jobb kvar med lack och injustering. Man glömmer alltid bort hur mycket jobb det sista pysslet är! Men nu är alla 7 GammelGura i batchen färdig och skickade till kund. Många Levin i batchen och tyvärr ingen kurvig europeisk den här gången (det kommer i nästa batch!). Här kommer en presentation av alla. Fick hjälp med ljudproven, det spelas med rejält tjockt plektrum med rund kant. Alla gitarrerna är strängade med Newtone Heritage 0.12.

GammelGura 47

Den här gitarren fick jag i present av Calle i Östervåla (CJ Acoustic Music AB) när jag var med på gitarrmässan i Uppsala, en väldigt fin present visade det sig. Tack Calle! När och var den är gjord är ett mysterium, men jag tippar att den antingen är från USA eller gjord i Sverige av någon duktig hantverkare. Locket är antagligen utbytt eller också har ljudhålet förstorats av nån händig person. Hantverket på speciellt halsfoten är av högsta klass medan ljudhålet är långt ifrån rund, stallet var nog också utbytt eller möjligen omlimmad. Den är mycket speciell då både sida och botten är i al, även halsen. Locket i tämligen enkel gran. Utifrån utseendet tror jag den är från ca 1925, lacken är spritlack.

 

Den här fick ladder bracing och en ny greppbräda och ett replika stall i Madagaskar rosewood. Originalstallet var för smalt för att få plats med ett lutande intonerat stallben annars hade den återanvänts. Greppbrädan hade rejäla spelgropar och byttes till en ny av den anledningen. Botten i ett stycke hade en mängd små torksprickor och ingen bra klang, limmade därför in några extra tunna granribbor för att få den att sjunga bättre. Men alla tjocklekar på lock, sida och botten var bra. Sidorna förstärktes på några ställen.

Längd: 94 cm
Översadel/stallben: 44 mm/53 mm
Mensur: 63,5 cm
Sida (hals – mitten – ändplugg): 8,5 – 9 – 9 cm
Lock (övre – mitten -stall): 21,5 – 17 – 30 cm

     

Låter bra med ett jazzigt och lite bluesigt sound – den låter lite som den ser ut.

Ljudprov GammelGura 47

 

GammelGura 48

Den här köptes av mig på en auktion i mellansverige. Definitivt en svensktillverkad gitarr då det fanns en blyertsanteckning på halsklossen ”År 1928”. Tyvärr inget namn på tillverkaren. Mest troligt kommer den från Göterborgstrakten då virket i sida och botten samt stallet ser ut som på en Levin. Greppbrädan var i fnöskig ebenholts och stallet i svartmålad lönn. Båda byttes till ebenholts. Original greppbräda hade lutande band, men de fick bli raka på den nya brädan. För ovanlighets skull behöll jag original bottenribbor då de var fina och hade stående ved, men tunnade ut dom lite då de var väl kraftiga. Rejält krökt botten i kraftig lönn.

 

Stallet var inte placerad exakt där den skulle av den som gjorde den, för att få den att intonera rätt blev det en 11,5 bandare trots att replika stallet gjordes några mm bredare.

Längd: 94 cm
Översadel/stallben: 44 mm/54 mm
Mensur: 63,5 cm
Sida: 8 – 9 – 9 cm
Lock: 25,5 – 20 – 34 cm

   

I och med att lådan var större har den lite mer bas i klangen än de övriga.

Ljudprov GammelGura 48

 

GammelGura 49

Den yngsta gitarren, en Levin från 1951. Stallet byttes från ”string throgh” till ett stall med strängpinnar. Greppbrädan byttes också, båda i Madagaskar rosewood. Extra fin brun färg på greppbrädan! Finns inte så mycket att säga om den förutom att det moderna limmet var besvärlig att få lös när gitarren sprättades. Celluloidlisten runt botten kunde återanvändas. Halsen i al hade ingen aluminiumförstärkning. Lackad i vackert blekt cellulosalack. Snygg!

 

Hämtades innan jag hann mäta upp den, men den var större än den vanliga parlor storleken. Såld av vår lokala musikaffär Östmans musik 🙂

    

Den stora kroppen ger mer bas.

Ljudprov GammelGura 49

 

GammelGura 50

En udda fågel i samlingen, en Levin tenorgitarr från 1928. Lacken var rätt illa hanterad i en tidigare renovering och jag blev tillsagd att strippa den på lack, det bruna locket skulle bli träfärgad. Egentligen vill jag inte lacka om gamla instrument helt, men eftersom den var rätt fult fixad så gick jag med på det 😉 Det blev en total konvertering med ny lack, ett fast stall istället för tailpiece och x-ribbning istället för ladder bracing. Rosewood ersatte celluloidlisterna. Tunnade ut botten nästan 1 mm då jag tyckte den var för tjock och tråkig i klangen, även locket tappade några tiondelar då den bruna oljelacken värmdes och skrapades bort. Då halsen var expoxylimmad och omöjlig att lossa fick det bli en ny halskloss också.

 

Längd: 89 cm
Översadel/stallben: 29 mm/37 mm
Mensur: 58 cm
Sida: 8 – 9 – 9 cm
Lock: 22 – 17 – 31 cm

  

Den nya spritlacken var positivt för klangen, en favorit att spela på i batchen 🙂

Ljudprov GammelGura 50
.

 

GammelGura 51

Den köptes av mig på Tradera för inte så länge sen. Ser precis ut som en Levin, men det skulle kunna vara en kopia gjord av en anställd eller liknande då den saknar plakett och brännstämpel. Serienumret säger 1913 enligt Levin’s nummerserie och det stämmer bra med den typiska ådermålningen. Mest troligt tillverkad i Levin fabriken men ett litet mysterium.

 

Den här fick ny greppbräda och ett snyggare pyramidstall i Madagaskar rosewood. Kunden ville ha x-ribbning och radius på greppbrädan också. Botten var krympt och bottehalvorna fick en mittsticka i rosewood.

Längd: 93 cm
Översadel/stallben: 45 mm/46 mm
Mensur: 63 cm
Sida: 7 – 8 – 7,5 cm
Lock: 22,5 – 17,5 – 31 cm

     

Låter bra den här också fast den har x-ribbning 😉

Ljudprov GammelGura 51

 

GammelGura 52

En ”nytillverkad” Levin från 1936. Modell med tailpiece och cellulosalack, en av de enklaste Levin modellerna.

 

Botten var tung och tjock och tunnades rejält. Tailpicen byttes ut till ett pinnstall. Greppbräda och stall i Madagaskar rosewood. Ovanligt felfri (kraftigt byggd rakt igenom!), limmet var modernt och satt fast ordentligt.

Längd: 94 cm
Översadel/stallben: 44 mm/53 mm
Mensur: 63,5 cm
Sida: 7 – 7,5 – 7 cm
Lock: 22,8 – 17,7 – 31 cm

   

Hade inga höga förväntningar på den här, men den överraskade med en visserligen lite snäv klang, men en ton som passar väldigt bra till jazz ackord spel. Känns lite som en archtop gitarr men på ett bra sätt!

Ljudprov Levin 1936

 

GammelGura 53

En Levin 1916 köpt av mig nyligen på Blocket. Den var redan i bitar när den kom (det är man alltid tacksam för!), halsen lös och botten av i två halvor och inga ribbor. Den här modellen har en bredare sarg än de enklaste och vanligaste. Hade renoverats tidigare med extra mycket dings i lacken här och var.

 

Den mest krympta Levin botten jag stött på tror jag, trots mittlist i rosewood mellan bottenhalvorna var jag tvungen att skarva på lite extra trä på kanten av den övre rundeln. Al halsen hade rejäla ärr från en ”medeltida” capodaster, halsen slipades och lackades om på baksidan. Ny greppbräda i Madagaskar rosewood men stallet i lackad lönn fick vara kvar. Då både botten och lock var för tjocka (och locket på väg att lossna från sargen) tunnades båda till ca 3 mm. Jag har ofta problem med att ”få fart” på Levin parlors, europeiska gitarrer brukar för det mesta låta lite bättre – jag tror att Levin generellt låg i överkant på tjockleken i både lock och botten. De europeiska brukar vara smäckrare byggda i lock och botten som regel (men ha alldeles för tjock ribbor istället!). Att tunna både lock och botten var succé i alla fall på den här 🙂

Längd: 93 cm
Översadel/stallben: 45 mm/55 mm
Mensur: 63 cm
Sida: 8 – 9 – 9 cm
Lock: 22 – 17 – 31 cm

   

Alla i batchen låter bra på sitt sätt, men den här blev min personliga favorit.

Ljudprov Levin 1916

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *