Herwiga 1930-tal

Ännu en GammelGura klar. ”Gamla bettan” som hade ”Betty” inristade i den röda originallacken. Gitarren hade en pampig etikett med tillverkarens namn, ”Herwiga”.

Hela gitarren är numera omlackad och locket fick naturfärg istället för den täckande röda originalfärgen. Under lacken hade granen lite ”bear claw”. Enda sättet att lyckas med en täckande färg på gran med spritlack är komma ned till rent trä och betsa granen rejält. Ville inte tunna ned locket mer än nödvändigt (var bara 2.8 mm tjockt) och testade att inte betsa innan och lacka med färgad spritlack, men resultatet blev så fult, så fult. Spritade bort försöket och insåg att den såg väldigt bra ut naturell och så fick det bli!

Gitarren är större än brukligt, totallängd 97 cm och locket är 28 – 21,5 – 36 cm bred (övre del, midja, nedre del). Får inte plats i ett Gator 3/4 case, men passar bra i ett case för en klassisk gitarr. Sidan är ganska smal (7,2 – 8 – 7,5 cm), men botten är fint kurvad.  Översadel 45 mm och mensuren 63 cm. Halsen har en U form, ganska platt på mitten. Lite ovant men man vänjer sig snabbt.

Greppbrädan i fin rosewood återanvändes. Den var bara 3,5 mm tunn, så hela brädan limmades ihop till en sandwich med en fin bit rosewood. Fick också göra en kil på greppbrädan på locket för att få greppbrädan rak. Biten greppbräda på locket består av tre lager rosewood! Man hade varit kreativ med bandplaceringen. För att få den att intonera ”rätt” med rak översadel hade man kompenserat med placeringen av banden istället… ingen bra lösning på problemet. Alla band nedanför 12:e hade flyttats 1-3 mm från den korrekta positionen närmare stallbenet och de översta banden var flyttade närmare översadeln. Fyllde igen skårorna och bandade om med banden på de rätta matematiska ställena.

Greppbrädesmarkeringarna var gjorda med en större pärlemordott med en mindre abalonedott inborrad i mitten.

Sida och botten är i solid vacker valnöt. Stallet snyggt tillverkad i ebenholts. Halsen i mahogny med en lite knepig ”volut” under huvudet.

Gitarren hade nollband, men det blev en vanlig översadel i ben då jag tappade lite mer än vanligt av halslängden när jag jobbade med infästningen som bråkade med mig. Tog säkert bort 3-4 mm längst ned på halsfoten för räta upp halsen, i processen blev hela halsen 2 mm kortare. Som att såga ben på ett bord och försöka få bordet att stå stabilt…

Gjorde en intonering av stallben och översadel enligt konstens alla regler. Nu spelar alla trubadurackorden rent! 🙂 Låter väldigt bra, den större storleken och valnöten ger lite mer bas än vanligt.

Den här och ”bluesguran” från 1934 skickas till CJ Acoustic Music i Östervåla på måndag den 22:a och finns för test på torsdag nästa vecka. Lite bilder.

  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *