Norman Wood gitarr

Har alltid varit svag för udda gitarrmakare. En favorit är Joseph Bohmann som enligt honom själv var “The Worlds Greates Musical Instrument Maker”.

Fick in en väldigt udda sak för reparation gjord av Norman Wood 1977, en engelsk excentrisk byggare. Även han hade en skylt vid vägkanten till sin lokal där det stod “One of the best Guitars in the World are made here” eller nåt liknande Ska försöka ta reda på mer om honom när jag börjar jobba med gitarren. Han var speciell och lite av en galen uppfinnare med lång nylonrock och 2-3 par glasögon på varandra. Ett signum är hans trappstegspyramidliknande botten, dessutom är banden gjorda av runda stänger av silverstål och inte vanliga T-band! Inga ribbor i botten behövs, locket har en ribbning som liknar en nylonsträngad fan-bracing. Gitarren var dimensionerad för tunna 0.10 strängar och är lätt om än lite kantigt bygd. Gitarren är inte lackad utan har en beläggning av bivax. Kantlisterna tillverkade av remsor av lönnfaner som limmats ovanpå varandra, även kerfingen var tunna remsor som limmats i lager. Kan låta bra, återstår att höra!

Ägnade lite tid efter jobbet för att ta isär botten. Bottenlisten gjorda av två lager lönnfaner fräste jag bort för att komma åt skarven mellan botten och kerfing. Verkar vara limmad med Titebond eller kanske vanligt snickarlim, lite svårjobbad men inte omöjlig då limmet ger efter för värme och vatten. Fick isär botten bra för att vara mahogny, det är ett löst trä med en konsistens som liknar knäckebröd som brukar vara väldigt svår att lossa om limmet inte är hudlim. Att det inte fanns några bottenribbor underlättade. Fick limma på ett par lösa biter vid de två klossarna där fogen inte släppte i limmet.

Hela gitarren är i mahogny inklusive ribborna. Den här har varit reparerad tidigare och en mick hade monterats. Halsen är en vanlig dove tail och den kan jag nog lossa senare. Kommer att jobba lite vid sidan av med den här bara för att jag är intresserad av den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.