August Carlstedt Ideal gitarr

Det här är ett gammalt dåligt samvete, har legat i lokalen i ca ett års tid. Av någon anledning hamnade den vid sidan av och samlade damm… annars ett väldigt intressant objekt både som instrument och rent historiskt!

Gjorde lite efterforskningar kring August,(1861-1928), men har inte lyckats hitta speciellt mycket om honom. Det jag vet är att han var en emigrant från Sverige som byggde sina instrument i Chicago i början av förra seklet. Hittade följande text: “Carlstedt was a Swedish immigrant who ran a guitar-building workshop in Chicago in the early 20th century. He made guitars under the “Ideal” brand. This guitar is similar to some produced by the Larson Brothers, who were also Swedish immigrants, and is identical in body shape to the Larson Brothers “auditorium-sized” Maurer guitar, but with deeper sides.” Och “If one Googles the name August Carlstedt, a Google books entry appears as a page from the book History of the Swedes of Illinois.  There is a picture of a somewhat  older August Carlstedt and the story of his starting his own guitar shop in 1895, having success and moving it to Crystal Lake,  Illinois in 1903.  Then he operated it until his death in the late 1920s.  (I couldn’t make a copy of this page.)”. Hittade också en bild av honom i sin verkstad och bilden ur boken från 1908!

 

En annan text säger “Carlstedt made instruments under his name untill 1908 and where stamped in ink”. Inuti gitarren kan man ana en bläckstämpel med text på både mittstickan och på halsklossen; “The Carlstedt guitar”. Gitarren är senare än 1903 då han flyttade till Chicago trakten (på en papperlapp på mittstickan står det “Ideal Chicago”), skulle tippa ca 1910-1920. På halsklossen kan jag svagt skymta ett serienummer och “19” men resten går inte att läsa!

Jag misstänker att August kände Larsson bröderna personligen, de var alla svenska immigranter till USA och byggde instrument vid samma tid och plats. Ideal gitarren har definitivt inspirerats av bröderna Larsson, locket har en våldsam radius och även botten. Stor radius i locket var Larsson bröderna en av de första att experimentera med. Det har uppenbarligen fungerat bra genom åren, Ideal gitarren var helt utan sprickor i kroppen. Locket hade fortfarande fin kurvatur i båda riktningarna.

Jobbet som behövde göras var att lägga in en kolfiberstav i halsen, limma om stallet, sätta om halsen, fräsa in ett stallben och montera en översadel i ben samt limma in en fanérbit på huvudet som lossnat och en bit celluloidlist som försvunnit. Då greppbrädan i eboniserat trä (valnöt?) krympt ersattes den med en ny i äkta ebenholts. Den här gitarren är fin och välbyggd, men den är en budgetvariant. Ser ut som en Larsson men billigare att köpa när det begav sig 😉 Mahognyn var andrasortering med kvistar i både sida och botten, ribbningen inuti lite kraftigare än den behövde vara och en onödigt lång lönnlist fanns under stallet för att den skulle hålla. Även stallet var i samma  eboniserade trä som greppbrädan, men den var i bra skick. Förutom billigt trä och enkla ribbor är den väl ihopkommen med rätt tjocklekar på allt. Stämskruvarna var också enkla men väldigt stabila. Funkar fortfarande riktigt bra.

Halsen var helt fel riktad, jag tror locket har höjt sig. Ribbningen i form av ett ladder V kring lönnstickan under stallet lämnar delar av locket utan support. Fick plocka bor nästan 3 mm längst ned på halsfoten för att rikta upp den mot ett stallben med 2-3 mm frigång ovanför stallet (med original band på 1 mm skulle man inte behövt rikta upp halsen lika mycket). Passade på att ändra mensuren från 61 cm till 61,2 för att ett intonerat stallben skulle få plats på det smala pyramidstallet. Greppbrädan fick 20″ radius, originalet hade en aning mer kurva överst och var nästan platt från 12:e bandet. Lackade halsen men inte kroppen med ett varv spritlack.

Gitarren låter bra, även om den hade låtit ändå bättre med nya och smartare ribbor i locket. Nu är den mer original istället! Några mått, nästan alla exakt i centimeter 🙂

Totallängd: 92 cm
Mensur: 61 cm (61,2)
Lock: 23 – 18 – 32 cm
Sida: 8,2 – 9,2 – 9,2
Greppbräda översadel / 12:e bandet: 46 och 57 mm
Vikt: 1243 gram

Lite färdigbilder.

Lite bilder som visar hur kraftigt lock och botten var krökt.

Den V formade ladder bracingen i locket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *