Nytt om Söderman

Gottfrid Söderman är den enda lokala byggaren i trakten med stor produktion före 1930. Här i Örnsköldsvik finns det ofta Söderman lutor till salu hos loppisar och auktioner, men hans instrument finns i hela Sverige. Några av lutorna är daterade och ibland finns det en dikt eller liknande skrivet med blyerts inuti, speciellt på de tidigaste instrumenten.

Jag har precis öppnat en Söderman luta med det tidigaste datum jag träffat på, 1920. En väldigt speciell sak som jag trodde hade blivit konverterad senare. Nu när jag öppnat upp den ser jag att den nästan säkert är helt original, förutom den stränghållare som den kom med. Högst på listan över det som är speciellt är de tre extra stämskruvarna! Översadeln är helt säkert original och de tre tunnaste strängarna var dubblerade med hjälp av den extra stämskruven. Greppbrädan var också montera ovanför locket, men med en distans limmad under. Stämskruvarna var felvända, antagligen för att de var nya 1920 och han utgick ifrån att snäckan skulle monteras framför kuggen som på äldre stämskruvar.

Det roligaste var anteckningen i locket; Denna luta gjordes år 1920 av / predikanten G. Söderman / No 198. Det betyder att Gottfrid helt säkert var produktiv tidigt under 1910 talet. Det återstår att se om nåt äldre instrument dyker upp!

Även texten på bottens mittsticka är kul och annorlunda; Gottfrid Söderman Moälven. Visserligen ligger Västerhus där han hade sin verkstad nära moälven (som längre ner används av pappersmassafabriken i Domsjö), men jag förstår varför han bytte ut platsen för tillverkningen!

Isärtagningen gick väl sisådär. Greppbrädan med 45 graders run-out i träet kom lös i tre delar. Skårorna för banden var djupa och brädan nästan itusågad här och var. Skräpvirket, de djupa skårorna och att jag inte kunde värma så mycket jag brukar pga inläggningarna i celluloid var orsaken till det. Stallet, som spruckit och limmats ihop, hade limmats om och locket var sönder under stallet. Gottfrid hade räknat fel och stränghålen var kloss mot en av ribborna i locket.

Jag skriver det här redan nu då blyertsteckningen ger en ny spännande datering för hans produktion. Återstår att reparera upp den till spelbart skick med replika greppbräda och stall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *