Två jiggar

När man renoverar gamla gitarrer och plocka isär dom är det två saker som är svår att limma tillbaka. Botten och halsen. Till att börja med gjorde jag det på fri hand, det var stressigt och resultatet varierade. Ibland gick det bra, ibland inte. Speciellt besvärligt blev det när en nylimmad hals måste limmas om… För att få ett konsekvent och bra resultat utan stress har jag tillverkar jiggar för båda momenten.

Bottenjigg

Problemet med botten är att man är tvungen att ha en passning på högs ett par tiondelar runt om, särskilt viktigt är att botten antingen passar perfekt eller sticker ut från sidan. Annars kommer man behöva slipa på sidans lack och det vill man inte.

För att limma botten har jag en plywodplatta, ett gäng sidotvingar, några ställbara pinnar med gäng att trycka ut sidan från insidan med och en hög med triangulära mothåll. Plus den vanliga högen av tvingar av olika slag. Bäst är trätvingarna, men de är klumpiga så mindre metalltvingar behövs också. För att limma den tunna kanten på botten och få tid att justera passningan använder jag fisklim, hudlim använder jag bara för att limma botten mot hals- och bottenklossen. En tvingknekt modell lång kan också behövas för att temporärt tvinga en envis sida dit jag vill.

Gitarrkroppen får stå på avkap av rätt tjocklek och sidotvingar monteras där de behövs med en skruv. Inuti använder jag ett kors av ställbara pinnar för att trycka ut sargen. Pinnarna består av en gängstång med mutter i ena änden på en pinne med ett matchande hål i den andra änden. Dessutom lösa passbitar i olika längd typ lego med en trätapp i ena änden och ett hål i den andra.

Sidotvingarna består av en kloss i bok, en plåtvinkel och en fastskruvad billig tving som slaktats på sitt skaft. Hålet i gjutgodset är ca 5 cm vilket gör att man kan reglera höjden på sidotvingen mot sidan. Man kan välja att ha tvingen mot både sida och bottenkant eller bara mot sidan.

Fisklimmet appliceras på den tunna kanten av sidan runt om, varmt hudlimm läggs bara på hals och bottenkloss efter förvärmning med en värmepistol. Jag passar in botten och drar snabbt dit tvingar som fäster botten vid klossarna. Fisklimmet ger minst en halvtimmes öppentid och man behöver inte stressa. Fisklim har för övrigt samma fina egenskaper som varmt hudlim, det är lite kladdigare och är öppen längre, men drar ihop träbitarna på samma sätt som varmt hudlim när det torkar. Jag har läst anekdoter där fisklim har släppt i väldigt fuktigt och varmt klimat, men det kan lika gärna ha varit ett dåligt lim. Använder fisklim av bra kvalitet, Lee Valley ”High tack fish glue”.

Börjar på ena sidan och ser till att passningen blir som det ska, sidan får absolut inte sticka ut! Om botten sticker ut går den kanten att skrota bort senare. Lägger ett pussel med de triangulära mothållen i olika form för att få jämnt tryck över fogen.

Ena sidan klar, dags för den andra.

Alla tvingar på plats. Den här botten var snäll och hade inte krympt, om botten bara krympt lite grand kan man trycka in sidan vid midjan och passa in resten av botten. Sen skrota överhänget vid midjan. Sidan kommer att luta lite men det är inget man ser om man inte tittar efter noga. Är botten rejält krympt måste man addera trä, antingen med en mittsticka eller lägga på trä ytterst på kanten.

Eftersom fisklim har en rejäl sammandragande kraft när den torkar och fastnar bra även på lack måste kladdet torkas bort. Alla sidotvingar lossas med en extra lång skruvmejsel, kroppen med alla tvingar lyfts av från plywoodskivan och sidan rengörs med en fuktig trasa.

Här ser man det som fanns under kroppen och lådorna att förvara det som behövs för jiggen. Plywoodskivan hängs upp på ett par krokar på väggen.

Använder skruvar som går snabbt att skruva ned i plywoodskivan.

Botten måste torka över natten då det tar 12 timmar innan fisklimmet torkat. Lyckades bra med passningen!

 

Så här blev det efter skrotning och bets i de öppna såren längs kanten.

Pinnarna går lätt att få ut genom ljudhålet. En gång glömde jag att det var en f-håls gitarr jag jobbade med, men som tur var gick pinnarna att få ut genom det bredaste stället i mitten av f-hålet 🙂


Halsjigg

Att limma halsen är väldigt svårt då man samtidigt måste få den i rätt läge både i sidled mot stränghålen på stallet och höjdled så att stallbenet inte blir för högt eller lågt. Fogen i gamla gitarrer är sällan lika perfekt som man kan göra den på en ny gitarr, om inte annat har man nästan alltid skadad trä i fogen när man tog lös halsen. Att få den att passa som man vill brukar ta lång tid och kräver mycket arbete, men även om man gjort ett bra jobb kan det hända oväntade saker när man väl drar åt tvingarna när man limmar. I sidled och höjdled kan några tiondelars skillnad vid infästningen vara skillnaden mellan rätt och fel.

Min jigg för att limma halsen gör att jag har full koll på vad som händer och ger mig chansen att justera halsen sida-till-sida i sista minuten när jag limmar. Jag kan också kontrollera att höjden vid stallet är den rätta i jiggen med en tving åtskruvad (som vid limningen), men det gör jag innan jag limmar då halsen måste vara lös för att kunna justera om det inte stämmer.

Jiggen är hopfällbar för att spara plats och det mesta gjort i björk från en vägghängt bord från IKEA 🙂 Hänger på en krok på väggen. Jiggen är byggd runt en lång tvingknekt. Den kan justeras för olika stora gitarrer, allt ifrån en lite parlor till en jättestor tolvsträngad gitarr. Om gitarren har en extremt låg sarg kan man behöva ställa jiggens fötter på några träbitar så inte toppen av tvingen tar emot undersidan av halsen, men det är sällan fallet.

Gitarren monteras fast i jiggen med tvingar.

För att kunna se till att halsen är helt rak sida-till-sida vid limningen använder jag en liten pryl så att jag kan spänna fast strängar mellan de yttre stränghålen och översadeln i rätt position. Två metallbitar med skruvar att klämma fast strängarna med, den ena metallbiten med en vinkel som gör att den kan klämmas fast mot kanten av greppbrädan och dessutom är lätt att lossa. Vid 12:e bandet kan jag se om strängarna är centrerade på greppbrädan. Om inte (brukar alltid behövas en liten justering) kan jag knuffa halsen några tiondelar överst med en kil mot mothållet i jiggen. När allt är rätt låser jag halsen i sidled med en kil på andra sidan.

Fogen är värmd och hudlimmet på! En snabb koll på att den sitter rätt sida-till sida och sen är det dags att dra fast halsen med den långa tvingen på halsfoten och ett par tvingar att klämma fast halsen i fickan och greppbrädan mot locket.

Tvingarna med U-from är perfekta att klämma fast greppbrädan genom ljudhålet med. Inga mothåll inne i gitarren att hålla reda på!

Den här limningen gick bra. Perfekt sida-till sida och även i höjdled. Det brukar bli så med den här jiggen 🙂