Att justera in ett stallben

När jag justerar in höjden på stallbenet använder jag ett genialt verktyg för att sanda bort material från botten av stallbenet. Jag köpte den för många år sedan direkt från uppfinnaren i Italien då jag direkt insåg att jag måste ha den.

Mitt arbetssätt när jag justerar in stallbenet är som följer:

  • Tillverka ett stallben ämne som passar längden och bredden på diket i stallet och som är minst 2 mm för hög.
  • Slipa ner toppen av stallbenet 1 mm på diskantsidan.
  • Forma den nu lutande toppen av stallbenet till greppbrädans radius, först med hjälp av ett verktyg för att mäta greppbrädans radius för att grovt forma toppen och sedan ett slipblock med samma radius för att jämna ut kurvan.
  • Montera det för höga stallbenet och stränga upp gitarren.
  • Om översadeln inte redan är justerad till rätt höjd, lägger jag en 0,45 mm bladmått ovanpå första bandet för den tjocka E-strängen och en 0,3 mm bladmått över det första bandet för den tunna e-strängen. En capo sätts fast ovanför 1:a bandet. På så sätt kan jag koppla bort översadeln och fejka den stränghöjd man får över det första bandet med en typisk zero fret.
  • Jag mäter de faktiska stränghöjderna vid 12:e bandet för E- och e-strängarna med två uppsättningar bladmått. Jag skriver ner måtten.
  • Jag subtraherar den stränghöjd jag vill ha vid E/e (2,5/1,5) vid 12:e bandet från den uppmätta stränghöjden för både E- och e-strängen och skriver ner resultaten. Jag dubblar dessa siffror för att få hur mycket stallbenet ska sänkas vid positionerna för E- och e-strängarna. Jag skriver ner resultatet.
  • Eftersom mitt verktyg har en luftspalt på 0,3 mm ner till slipytan lägger jag till 0,3 mm till de två måtten och skriver ner de slutliga måtten. Jag sätter även ett pennmärke längst ner på stallbenet vid E-sidan, så att jag inte vänder stallbenet fel väg i verktyget.
  • Med hjälp av två uppsättningar bladmått med de slutliga måtten för e- och E-strängarna som ska slipas bort på stallbenets undersida, kan jag fästa sadeln i verktyget med stallbenet utstickande exakt till tjockleken av de två uppsättningarna bladmått med känseln. Bladmåtten placeras precis bredvid det utskjutande stallbenet på verktygets botten vid positionerna för E/e strängarna och höjden justeras med de två justeringsskruvarna i verktyget tills mina fingrar säger till mig att stallbenets botten och de två uppsättningarna av bladmått båda är jämna.
  • Jag fäster sadelämnet ordentligt i verktyget och rullar iväg det ovanpå en plan bräda med självhäftande sandpapper tills det inte finns mer motstånd från slippappret vid rullning.

När jag är klar monteras stallbenet på plats och jag har den perfekta höjden vid 12:e bandet med översadeln justerad till de höjder jag får från en noll band. Jag har också en helt rak och fyrkantig botten i stallbenet. När översadeln justerats till “zero fret höjd”, intoneras toppen av sadeln på plats sträng för sträng med filar, utan att fila ned höjden av stallbenet. Detta här mekaniska sättet att göra kräver ingen större koncentration och resultatet förutsägbart. Jag bara gör det och det fungerar perfekt varje gång.

I det segmenterade stallbenet limmas också en 1 mm tjock rosewood shim på undersidan och verktyget används en sista gång. Då har jag också chansen att göra en sista justering av stallbenets höjd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *