Low tension strängar

Jag försöker hålla ett lager av Newtone Heritage 0.12 och 0.11 strängar hemma, men ibland har jag bara så det räcker till pågående batch. Jag brukar också ha ett fåtal NH 0.10 set och vanliga Newtone Masterclass 0.11 set hemma. Just nu är lagret litet, men en ny laddning är på väg. Det brukar ta ett par månader från beställning till leverans, det verkar som det ofta är slut på deras hemsida också. Någonting hände under pandemin och efter Brexit, jag hoppas det rätar upp sig. Med nya priser på tull och frakt kostar de numera 140 kr per set om jag har strängar att sälja. Porto brukar bli 30 eller 45 kr beroende på antal set. Om du vill beställa, skicka ett e-mail och glöm inte ditt namn och din adress. Jag har även singel strängar på lager, det händer att nån av de spunna strängarna inte riktigt intonerar som de ska eller att en tunn e sträng går av vid uppmätningen av intoneringen.

Jag kan också påminna om att man aldrig ska klippa av strängar med rund kärna vid monteringen innan de är på plats och uppstämda. Man plattar till strängen de översta 10 centimeterna vid tillverkningen för att inte strängen ska snurra upp sig, klipper man av strängen överst först är risken stor att den helt tappar sin intonering! Jag har också fått veta att de ospunna strängarna i NH  inte är annorlunda än vanliga ospunna strängar, så de kan ersättas med strängar av samma tjocklek av annat fabrikat.

Det finns faktiskt ett alternativ att köpa från Thomann i Tyskland, Optima Vintage flex. Det verkar vara mer eller mindre en kopia på NH 0.12 med samma strängtjocklekar och låga tension. Jag har inte testat dom själv, men recensioner på nätet säger att de är likvärdiga NH strängarna.

En annan low tension sträng med ungefär samma tension som NH 0.12 är GHS Thin core Light.

Annars funkar det alltid med vilka stålsträngar som helst med normal tension om de bara är ett snäpp tunnare än NH strängarna. Då får man ungefär samma strängdrag som gitarren är byggd för. I stort sett alla GammelGura får NH 0.12 och där kan man istället stränga på med vanliga 0.11 strängar. Om det är en ovanligt spröd gitarr i botten använder jag  NH 0.11 och då får man nöja sig med ett 0.10 set av vanliga strängar. Intoneringen för alla GammelGura är uppmätta med NH 0.12 eller 0.11 strängar. Intoneringen blir inte exakt lika bra med tunnare normala strängar än de NH som användes vid uppmätningen, men skillnaden är liten och knappast hörbar för ett normalt öra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *