GG191, Levin 1926

Veckan innan mässan i Umeå kom jag på att jag behövde en GammelGura att sälja. Jag valde en av alla parlor gitarrer jag har hängande på väggen i lägenheten, en Levin 1926 i bra skick för att inte behöva lägga mycket tid på reparationer.

Den gamla parlor modellen med skuret huvud var på väg ut 1926, den yngsta jag sett tror jag var från 1929. Runt 1930 fasades de gamla modellerna ut och ett platt huvud ersatte det skårade. Jag tror att man vid övergången såg till  att använda upp allt gammalt material som fanns på lager, bland annat rosetten med pärlemor som på denna. I början av 1930 talet användes också ett lager av extra fin flammig björk på relativt enkla parlor gitarrer med platt huvud och flytande stall. De är väldigt vackra, men i grund och botten billiga gitarrer.

Den här hade också en celluloidbindning runt botten som blev vanlig på de nyare modellerna.

Nåväl. Jag jobbade hårt med den för att få den klar i tid, det blev några kvällar extra i lokalen och smart planering för att lim och lack skulle hinna torka och halsen sätta sig. Nu var förstås halsen i hård björk och gav inte efter mer än ett par tiondelar vid 12:e bandet med strängar på ett par dygn.

Jag tog några bilder på limningen av stallet. Stallet var omlimmat och locket sönder under stallet, så jag limmade in en shim i gran över nästan hela ytan för att stallet ska sitta som det ska. Numera gör jag fyra pluggar, en hård i björk på tjocka E och ändträ i gran på de övriga spunna strängarna. Diskantsträngarna b och e dämpas med den mjuka granen i stallplatta och lock. Mitt nya favoritverktyg, en tandborste på en 8 mm björkstav, användes för att rensa bort överflödigt hudlim.

Botten och lock innan bottenlimningen med monterad K&K mick.

 

Istället för fisklim för att limma botten provade jag för första gången att blanda det vanliga varma hudlimmet med 10% (av volymen av hudlimsgranulatet) med urea för att förlänga limtiden. Fisklim är bra, men äkta varmt hudlim med urea är bättre. Genom att lägga lite tid på att värma fogen och limmet vid bottenlimningen fungerade det över förväntan. Det blev lite kladdigt första gången då jag inte lade på limmet först av allt utan applicerade med en spatel allteftersom, det blir mindre kladd genom att först lägga på lim längs hela kanten och sen värma limmet flytande igen som jag gjort på senare bottenlimningar. Mycket bra!

GammelGuran såldes till en väldigt nöjd kund på mässan i Umeå 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.