“K. B.” och S. P. Gerdin, några unika Svenska gitarrbyggare

Mellan ca 1890-1920 tillverkades det väldigt speciella gitarrer i södra Sverige. Lite har varit känt om de två byggarna, men deras instrument dyker upp lite nu och då. Köpte nyligen in en “K.B.” på en auktion och forskade lite om just de här gitarrmakarna.

Alla “K.B.” har extremt utsirade stall, även Gerdin hade sådana på många gitarrer men inte alla. Även huvudet var utsirat med ett hål urtaget för upphängning. Det faktum att greppbrädan redan då var bandat med “fan frets”, olika mensur för olika strängar och längre bassträngar, är ju uppsendeväckande. Det finns också en mässingsstång mellan hals och bottenklosss och  en udda smal mittsticka inuti vid sömmen mellan bottenhalvorna. Botten kunde ibland vara väldigt skulpterad och alltid med kurvatur. Förutom det extrema stallet har hans gitarrer alltid fina brännstämplar inuti där årtal och t.om. datum finns!

Vem denna “K.B.” var fanns det väldigt lite på nätet om. Men efter ett långprat med Hans Lind i Göteborg kom det fram nya och spännande uppgifter. Byggaren heter Karl Blomqvist. Han var möbelsnickare och fadern finsnickare. De hade sin tillverkning och verksamhet i sin gård Svalefjäll Härja i närheten av Tidaholm. Karl levde 1859 – 1928. Man uppskattar att han gjorde ca 500 gitarrer. Mest troligt är det Karl som tillverkade de fint snidade stallen, han sålde antagligen färdigskurna stall till Gerdin som var samtida. Såvitt jag vet jobbade han ensam i sin verkstad och tillverkade gitarrerna själv, kanske med hjälp av sin far. Känner till “K.B.” med datum från 1897 till 1921.

S. P. Gerdin hette Sven Petter Gerdin och levde 1849-1927. Han hade sin verksamhet i Åmål 1888-1912 med flera anställda. Dessutom tillverkades strängar, i en hemlig maskin minsann. Strängspinnaren finns bevarad och är utställd på “Åmåls Industrimuseum C W Thorstensons Mekaniska Verkstad” bland andra historiska industriella föremål med anknytning till Åmål. Gerdin gitarrerna brukar ha en rund logotyp stämplad med blått bläck inuti, ofta nästan oläsbar. Har haft några Gerdin i verkstaden och alla hade samma enkla dovetail infästning av halsen i kroppen. Istället för en V-formad kil var kilen några cm smal och helt rak. När man lossar halsen måste den dras upp hela vägen innan den lossnar. Gerdin gjorde många olika modeller alltifrån enkla parlor gitarrer till harpgitarrer med “K.B.” stall. Fick tag på en kul artikel om Gerdin publicerad i Örnäsposten 2015.

17 Comments

 1. Köpte en “K.B” för ett antal år sedan och har länge sökt efter information om vem som låg bakom detta fantastiska verk. Blev glad när jag hittade denna information. Gitarren som är daterad 28/5 1896 köpte jag på en auktion efter min hustrus farfar och farmor på gården Åslida i Härja. Gitarren hade hennes farmor fått i födelsedagspresent av sin man. Jag hade en aning om att gitarren var byggd någonstans i Västergötland men inte exakt var och av vem.
  Har också funderat över varför det aldrig dyker upp gamla musikinstrument i t.ex SVT/antikrundan för värdering. Finns det inte några experter på området eller finns det inget värde i gamla musikinstrument?

 2. Nog finns det ett värde i gamla gitarrer, det är på väg uppåt. Men än så länge är det fyra siffror som mest på “antika” gitarrer som din. Inte så spännande TV kanske. Kunskapen om svensktillverkade gitarrer ökar och det finns mer och mer på nätet att hitta. Det görs också TV program, Levin dokumentären för några år sedan är ett exempel. Just K. B. och Gerdin gitarrerna har det inte funnits mycket information om över huvudtaget, men med lite hjälp har jag hittat det mesta av den informations som finns i tryck 🙂

 3. Thank you so much. We have searched for KB for years. My wife is Swedish and inherited the guitar from her Grandmother (fran Halland). We have it here in England. We had it restored by a local Luthier and he was so interested he put it on his website…. Scroll down to ‘Swedish Guitar’…
  https://www.art-robb.co.uk/19cgtr.html
  Thanks again and best wishes from,

  Chris and Ingela Jacob

 4. Hej
  Min mammas farfar var SP Gerdin. Jag har lutan, som det är en del skrivet om. Har också en Gerdin gitarr, som är gjord av SP’s son i Säfle ( alltså inte SP Gerdin ). Är det någon som har en SP Gerdin gitarr, så är jag intresserad.
  / Jonas Björkquist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *