Omdatering av min rosewood Levin

När jag renoverade min fina Levin parlor med rosewood i botten och sida var jag väldigt osäker på hur gammal den var. Den har inga serienummer stämplade. Tvekade mellan en väldigt tidig Levin eller en tillverkning kring 1920.

Gåtan närmar sig en lösning då det nyss dök upp bilder på en Levin lutgitarr märkt MAY 9 1901, den äldsta datering jag sett på en Levin förutom mandolingitarren från samma år med nummer 244 som jag renoverat.

Den här lutan har exakt samma bläckstämpel som min parlor och samma pyramidstall. Det verkar som att Levin inte kom igång med sina serienummer på många av de först tillverkade instrumenten. Några fick nummerstämplar som gitarrmandolinen, andra bara bläckstämplar som min parlor och ibland också som i lutan en bläckstämplad datumdatering. Intressant är det också att MAJ stavas på engelska “MAY”, Herman fick med sig stämplarna från USA.

Jag gjorde en dubbelkoll på originalribborna i botten som byttes ut vid renoveringen av min parlor, men där fanns ingen antydan till märkning. Min parlor är väldigt tidig, kanske någon av de allra första som tillverkades. I alla fall knappast senare än ca 1902 och inte 1920 som jag trodde innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.