Filar

Köpte ett parti väl använda gamla filar på en lokal auktion via bild på nätet. När jag hämtade ut dom var de dubbelt så stora än vad jag trodde, säkert 10 kg järnskrot! 🙂 Men det fanns flera fina fynd bland dem trots allt, de flesta var Öbergs kvalitetsfilar. Efter saltsyravässning 12 timmar i 30% saltsyra blev de som nya eller i alla fall mycket vassare. En mindre fil var perfekt för det tristaste momentet i renoveringarna, att fila ändarna på nya band. Den skar som smör! Den gamla slöa filen jag använde innan pensionerades.

Nördade in på filar och hittade en online bok från 1961, “Några ord om Öbergs filar”. I mitten av boken fanns det goda råd om hur man använder och förvarar filar. Att ha filar och raspar tillsammans i en låda som jag haft innan var inte bra, så jag tillverkade en hållare för de mest använda och nyvässade filarna och rasparna där ingen skrapar mot varandra. Med hål och pluggar kan man dela in facken i hållaren så de passar olika storlekar. Skulle jag göra om den skulle jag göra minst tre rader hål med 3 mm förskjutning mellan hålen för bästa justering av facken. Den längsta metallfilen i hållaren var en av auktionsfilarna. Nu behöver jag bara en riktig filkarda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.