Squalane

Fick tips om den här “oljan” för greppbrädor och stall på det amerikanska Martin forumet. Inom citationstecken då det inte handlar om varken en olja eller en vax, utan ett kemisk ämne som finns i den feta ytan på människors näsa 🙂 Det ämnet är squalene med ‘e’, squalane med ‘a’ är en raffinerad variant som inte härsknar eller blir dåligt.

Man har använt det här i alla tider för olika ändamål. När man scannade diabilder kunde man bli av med repor, fiskare gnider hylsorna i metall mellan de olika delarna av spöet mot näsan, pipor i trä kunde konditionera med lite “näsolja”. Squalane, oftast tillverkad från olivolja, används numera i många kosmetiska produkter som fuktighetskräm och för att skydda och smörja huden.

Den är rätt dyr, men man behöver bara fukta en fingertopp för att täcka 4-5 band på greppbrädan eller ett halvt stall. Köpte min flaska hos Organic Makers.

Det här är numera den sista behandlingen jag ger greppbrädor och stall. Färgen blir djupare och ytan len och skön att ta på – t.om. bra för huden! Tror att det eventuellt kan skydda brädan från uttorkning, det är i alla fall funktionen på huden i de kosmetiska krämerna.

Men intressant nog har den en annan användning. Superlim har en tendens att hamna där man inte vill ha den, speciellt den tunnflytande varianten. Har tidigare använt vax för att skydda greppbrädan när jag superlimmar band vid ombandning, men det som händer är att limmet snabbt aktiveras av vaxet och man får en vit och hård skorpa som ibland kan vara svårt att ta bort. Squalane aktiverar inte superlim på samma sätt, den kan ligga ovanpå filmen av squalane några sekunder innan den fräter igenom både filmen och eventuell lack under. Inte länge, men länge nog för att hinna torka bort det med en papperstrasa. Limmar man in givare för en K&K mick minskar risken betydligt att man limmar fast fingrarna genom att väta fingertopparna med Squalane – mycket bra! Tog några bilder medan jag monterade band i min plank-jigg.

Jag använder halvseg Stewmac superlim för att limma fast banden förutom att pressa ned bandet i skåran.

Fyller skårans botten med lim med hjälp av den tunna pipetten på flaskan.

“Varmkorv med ketchup- och senap” effekten gör att en del lim sprätter ut när banden hamras in. Limmet lägger sig ovanpå Squalane filmen på greppbrädan utan att aktiveras eller härda (längst bort i bilden).

Snabb räddning med en bit papper!

Missade visserligen en liten fläck i hastigheten, men resten försvann utan ett spår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.