Bluesburk

Bytte in en cool och härjad gammal Europeisk parlor gitarr. Den hade alla fel, sprickor i lock och botten, en lack som kladdats över med nåt som antagligen är shellack, en grov lagning i form av ett skruvad järnplatta vid övergången mellan hals och huvud och en “fix” på en av stämskruvarna som bytts ut till en lite nyare. Dessutom hade den fått en ny greppbräda konverterad till fan-fret med lutande band och ett nytt och större stall i en senare reparation. Väldigt charmig är vad jag tycker om den!

Efter lite funderande kom jag fram till att göra ett speciellt sidoprojekt av den och försöka behålla alla “fel” men göra den både spelbar och lika välljudande som alla andra GammelGura. Ibland måste man göra nåt annorlunda och roligt! Finns ingen köpare på den här ännu och blir den bra vill jag nog behålla den.

Lite bilder på hur den såg ut när jag bytte in den.

Jag började med att plocka isär den. På några ställen hade modernt lim används och jag fick inte isär botten lika rent som jag brukar. Men flisorna från kanten av botten gick bra att limma tillbaka med varmt hudlim. Även greppbrädan var lite besvärlig då de gamla reparationerna vid huvudet inte var helt perfekt gjorda.

Jag tror att gitarren är från sekelskiftet 1900, den misslyckade placeringen av den nedersta ribban bakom stallet är ett tecken på att den är lite äldre. Fan-frets var gjord med det nedersta bandet rakt vilket gav det översta bandet en väldigt stor lutning, numera väljer man oftast 12:e bandet som det raka bandet.

I botten fanns en intressant men nästan oläslig signatur och årtalet 1927, vilket var året då den konverterades. Om någon kan läsa vad det står, hör av er, jag försökte bildförbättra signaturen men den är fortfarande nästan omöjlig att tyda.

Man måste börja nånstans med en renovering. Locket var nästan löst runt hela sargen då man hade fräst in dekorbindningen ovanpå locket längre in än kanten på den tunna kerfingen. Bästa lösningen är att lägga på en extra kerfing runt om som passerar kanten där locket spruckit.

Vad jag inte räknade med var att den nya lacken (shellack?) var väldigt känslig för vatten. En del varmt hudlim sipprade in genom hål i sprickorna vid den här limningen och löste upp en del lack på locket. Inte så snyggt och inte det jag ville, men å andra sidan blir det bara mer blues!

Otaliga sprickor i locket fylldes i med stickor av gran och halsen fick en kolfiberstav. Jag gör oftast  stickorna från ett gammalt gran lock med rätt färg på lacken. Jag köpte ett antal utbytta lock på tyska eBay för flera år sedan. Kanten på det gamla locket hyvlas till ca 30 graders lutning och kniven skär i samma lutning åt andra hållet. Resultatet är en triangulär gransticka med rätt färg och lack ovanpå som kan hamras och tvingas in i sprickan i locket. Sprickor som är ojämna och för smala breddats till enhetlig bredd med ett tunt lövsågsblad. Det färska träet på både sticka och spricka betsas innan limningen. Stickan limmas med varmt hudlim som är lätta att torka bort och som inte lämnar en synlig fog.

I och med att huvudet lossnat från halsen fick man se hur infästningen av huvudet till halsen var gjord. På gamla Martin gitarrer gjordes den här fogen lite mer komplicerad med en diamantformad volut för att göra halsen starkare, på de Europeiska parlor gitarrerna finns ingen sådan. En limmade yta i fogen håller fortfarande ihop medan den på andra sidan lossnade i limningen.

Här är några bilder just nu efter uttunning av botten och allmän limning. Botten och lock var båda lite väl tjocka och ca 3,5 mm. Botten tunnades till ca 2,5 mm och locket till ca 3 mm. Hade ett äventyr med den nya valsputsen och limmade in lite lönnfanér där valsputsen fastnade. Kommer inte att synas på den färdiga gitarren och kan bara göra botten starkare 😉

Greppbrädan kommer jag nog att byta och göra 12:e bandet rakt, men i övrigt ska jag försöka behålla allt så mycket original jag kan 🙂

3 Comments

  1. Den som jag trodde inte gick att få spelbar.
    Blir kul att följa detta. Kanske får komma och besöka dej framöver när den är klar, så jag får höra hur den låter👍🏻
    / Jonas, Sundsvall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.