Översadelintonering på moderna gitarrer

Förutom att jobba med gamla parlor gitarrer finns det en sak till jag gör som borde intressera fler. Översadelintonering på moderna akustiska eller elgitarrer. Intoneringen innebär att gitarren mäts upp, greppbrädan kortas ca 1 mm vid översadeln och en ny intonerad översadel i ben tillverkas. På en akustisk gitarr kan det också innebära att stallbensdiket fylls i och ett nytt sadeldike fräses upp på det rätta stället. På en akustisk monteras även ett nytt intonerat stallben i ben. Stallbenet brukar typiskt behöva vara 3,5-4 mm tjockt för att nå fram till alla intoneringspunkter. På en elgitarr är stallet ställbart och behöver inget extra arbete.

Efter en översadelintonering kommer den övre delen av greppbrädan att stämma mycket bättre. Två ställen att intonera ger möjligheten att få bra intonering på två ställen på greppbrädan, min standard är 3:e och 12:e bandet, men man kan välja andra ställen om man vill. Intoneringen skiljer mellan olika stämningar och strängtjocklekar samt stränghöjden vid 1:a och 12:e bandet samt halsen relief. Höjden vid 1:a bandet görs så lågt som möjligt och reliefen justeras till ca 0.10-01.5 mm på mitten av brädan om det finns dragstång. Stränghöjden mellan band och undersidan av strängen vid 12:e bandet beror på spelstil, bra om man vet vilken stränghöjd man vill ha eller kan mäta upp den med bladmått på en gitarr man trivs med!

Spunna strängar får aldrig exakt samma intonering även om skillnaden för de mesta är liten på bra strängar. Ospunna strängar brukar alltid ha samma intonering. På en elgitarr kan man intonera stallet vid 12:e bandet som vanligt och korrigera skillnad i intonering för nya strängar. På en akustisk kommer intoneringen att bli en aning sämre med nya strängar, men alltid mycket bättre än med bara den vanliga 12:e band intoneringen. Jag dubbelkollar alltid intoneringen för spunna strängar vid uppmätningen eftersom det händer att en spunnen sträng kan vara feltillverkad.

Perfekt intonering är omöjlig att nå fram till på ett stränginstrument med fasta band, men den blir garanterat väldigt mycket bättre med en korrekt översadelintonering. Jag tar 2500 kr för ett sånt jobb på en elgitarr, på en akustisk kan det bli upp till en tusenlapp dyrare beroende på om stallbenet måste fräsas om, inte alltid nödvändigt.

För att göra intoneringen behövs två nya set av favoritsträngarna, lite info om spelstil och stränghöjd vid 12:e bandet. Man måste vara villig att konvertera gitarren från originalskicket, vilket innebär att greppbrädan kapas ca 1 mm överst och stallben kan flyttas på en akustisk gitarr. Är det en extra dyr vintage gitarr kan jag göra en “shelf nut” så man inte behöver kapa brädan, men det blir fulare och kostar extra.

Några bilder på en ny Gibson som verkligen behövde hjälp med intoneringen! Brädan kapades ca 1,5 mm för att nå fram till den intoneringspunkt som hamnade närmast 1:a bandet (den ospunna G strängen), översadeln frästes tillbaka till de övriga strängarnas intonationspunkt.

2 Comments

    • Tre lösningar. Antingen lösa bandbitar eller ett krökt band á la True Temperament, eller också konverterar man till en vanlig översadel i ben. Snyggast är en översadel i ben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *