Jigg för att ge ribbor radius

När jag tillverkar nya ribbor för lock och botten får de alltid en svag kurva/radius vid limfogen. Man vill inte att varken lock eller botten ska vara helt platt av flera skäl. Dels för hållfastheten men även för bättre ton främst i locket.

När trä torkar krymper den. Om en tunn platta, som ett lock eller botten i en gitarr, har en krökning och krymper kommer krökningen att minska men plattan kommer inte att spricka förrän plattan är helt platt då krympningen börjar dra isär fibrerna. Ett krökt granlock eller botten har alltså en inbyggd säkerhet som tillåter att locket kan krympa en del utan att spricka. Ett krökt lock blir också styvare och får en mer fokuserad ton, ett helt platt lock är lösare och vibrerar yvigare och mindre kontrollerat. Kröker man locket för mycket tappar man för mycket bas och får för mycket mellanregister och diskant, som alltid är lagom bäst.

Personligen tror jag också att det är positivt att lock och botten inuti gitarren inte är helt parallella, kurvaturen sprider ljudvågornas reflexioner bättre med mindre risk för stående vågor.

Nåväl. Hittills har jag använt en “brace sander” från LMI för att forma ribborna. 30″ radius för locket och 20″ för botten. Efter en grov hyvling sandar jag ribborna till sin böjda form med ett grovt sandpapper i jiggen.

Polare Per Marklund använder en annan bättre metod med hjälp av en vass hyvel som jag tänker börja använda framöver. Att slippa slipdammet och få en jämnare yta för hudlimmet att fästa på lockar, kanske kan det gå lite snabbare också. Här är några bilder på den färdiga jiggen.

Jiggen består av ett “sliding board” för hyveln, en speciell klämtving, ett par kilar och mina två mallar för 20″ och 30″ krökning (tillverkad med LMI jiggen).

Ribbämnet i gran, som har en standardform 15 mm hög och 8 mm tjock, kläms fast med klämtvingen på mitten. Markerade var 4:e cm för att lättare placera ribbämnet i mitten med ögonmåttet. Jag fällde in en liten bit grovt sandpapper i jiggen under tvingen för att hålla fast ribban bättre och för att inte behöva klämma alltför hårt. Två kilar trycks lika långt in mellan ribba och mothållet på båda sidor för att kröka ribban. Beroende på ribbans längd klämmer man in kilarna olika djupt, ju längre in desto större krökning blir det. Krökningen dubbelkollas och justeras in mot mallen.

Med en större och vass hyvel hyvlas undersidan på ribban plan. När den hyvlade ribban lossas ur jiggen fjädrar den tillbaka så att krökningen inverteras och får precis den krökning man ville ha, 30″ i exemplet. Hyvlingen ger också en fin 90 graders vinkel mellan undersida och sida på ribban längs hela kurvan, vilket kan vara svårt att få till om man sandar på fri hand (LMI jiggen ger också 90 graders vinkel).

Lyxade till det med ett litet “stall” för kilarna och två rundpinnar i björk för att klämma fast mina två mallar för lock och botten. Jiggen kan  enkelt hängas upp på väggen tillsammans med andra större plattor för olika ändamål 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.