Tajta till dina spunna strängar

Tipsar om ett enkelt knep för pinnstall som kan förlänga livet på spunna strängar och samtidigt ge lite mer diskant även på gamla trötta strängar.

Innan man fäster strängen med pinnen passar man på att snurra strängen medsols 2-3 varv och på så sätt tajtar till den spunna lindningen runt kärnan i strängen. Teorin bakom knepet är att den centrala kärnan kommer att tänjas ut när man spänner upp och den spunna strängen runtom kärnan kommer att dras ut lite som en fjäder. I öppningarna som bildas samlas smuts och man tappar också direktkontakten metall-till-metall mellan looparna i den spunna strängen. När den snurras blir strängen också lite styvare och ger mer diskant. Det här är någonting som pianostämmare gör och det fungerar även på gitarrsträngar

Kan vara så att just low tension Newtone Heritage strängar som jag använder på GammelGura tjänar mest på en sån här förspänning då kärnan möjligen tänjer sig mer än på standardsträngar. Passa på när nya strängar sätts på, det fungerar på gamla strängar också.

Enklast är att provmontera strängen och stämma upp lite så att strängen får den rätta böjen vid strängpinnen, sen lossa på strängen och snurra strängen med den böjda strängen som “handtag”. Sen hålla fast strängen så den inte snurrar upp sig eller knorrar till sig och montera strängpinnen på vanligt sätt. Sen stämma upp på riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.