Tensionmätning av strängar

Som de flesta vet använder jag low-tension Newtone Heritage strängar på GammelGura gitarrer. I början använde jag 0.11 set, men gick sen över till 0.12. Med NH 0.12 får man tjocka strängar med låg spänning/tension som dessutom låter mycket bra.

Jag har länge misstänkt att vanliga 0.11 strängar inte drar mycket mer än NH 0.12 som kan vara svåra att få tag på. Av nån anledning orkar inte strängtillverkare mäta upp spänningen på sina strängset och om de gör det får man inte veta vilken mensur som använts. För att verkligen få veta hur det är gjorde jag en testjigg med hjälp av stämskruvar och en rejäl “dragvåg” som klarar 100 kg. Använde lite skräpvirke som fanns i lokalen.

En skrotad stränghållare böjdes och fästes med en bult i ena änden av vågen, den andra sattes fast i plankan som är bas för hela jiggen. En gammal översadel och stämskruvar fästes på ett “huvud” och ett band fick bli “stallben”. Stallet kan flyttas till valfri mensur.

Strängarna monterades i jiggen och stämdes upp till den vanliga EADGbe. Jiggen kan användas för andra exotiska stämningar också. Att stämma upp tog en stund då ökad spänning i strängarna gjorde att vågen förlängdes och gav efter, men efter en stunds skruvande hittade jag jämvikten. Var mest nyfiken att jämföra NH 0.12 och NM (Masterclass) 0.11 strängarna. Som jag misstänkte hade de nästan samma tension, NH 0.12 drog 60 kg medan NM 0.11 drog 61,5 kg med 63 cm mensur. Man kan alltså utan att tveka ersätta NH 0.12 strängar med ett vanligt 0.11 set på en GammelGura!

Newtone redovisar tension bara för NH strängarna, för 0.12 set anger de 59,5 kg vilket stämmer bra med min mätning för 63 cm mensur.

Gjorde också ett test med olika mensur med NM 0.11 strängarna.

60 cm 55 kg
61 cm 57,5 kg
62 cm 60 kg
63 cm 61,5 kg
64 cm 64 kg
65 cm 65 kg

Man ser att längre mensur ger högre tension, i princip linjärt med ca 2 kg mer per cm längre mensur.

Om någon undrar varför plexiglaset på vågen är sönder så är förklaringen det första fästet mot plankan, en öppen krok som numera ser ut så här. Att gitarrerna håller är ett litet mirakel 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.