Eko 995 1964

Har inte varit flitig med uppdateringar den senaste månaden. Orsaken är att jag mest jobbat med gamla åtaganden och reparationer. Har hunnit med en del på pågående batch också. Fritiden har spenderats på att gräva upp gamla låtar och översätta från engelska till svenska. Samt titta på den häpnadsväckande fina bildkvaliteten i den nya HD TV’n och alla guldgrävare, antikjägare och bilreparatörer som huserar på de nya kanalerna som fanns i ComHem kontakten i väggen!

Ett projekt var att skaffa fram en gammal cool elbas som inte heter Fender. Ett vrak i behov av TLC köptes in från USA, en Eko 995 från 1964. Själva instrumentet var i bra skick, rak hals och bara några lacksprickor. 7.25″ radius på greppbrädan. All elektronik var svårt korroderad, stämskruvarna var däremot i förvånansvärt bra skick. Kanske var kroppen och halsen separerad och kroppen förvarades fuktigt? Stall och stränghållare saknades.

Bandade om, skaffade en kopia på en Höfner stränghållare och tillverkade ett ställbart stall. Men det stora projektet var att löda in två nya rattar, som tur var var båda mickarna OK. Surt arbete att jobba med snören och ståltråd genom de små hålen i locket för att lossa och montera. Rattarna var dessutom rejält fastrostade. Svor några ramsor… men blev bra till slut 🙂

Det växte mossa på pottarna…

Tre lägen som alla har lite olika tonfärg. Det fjärde noll-läget på den coola selektorratten är off. Imponerande brumfri för att vara single coil, dessutom jämn volym mellan strängarna. Halsmicken är lite mikrofonisk och man hör nagelskrap. Uppsträngad med slipade strängar. Lite fina bilder på basen!

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.