GG133 Europeisk ca 1905

Köpte två gamla gitarrer på en auktion nyligen, båda från tiden runt förra sekelskiftet. Båda var i behov av reparationer och var ospelbara men charmiga. Den ena valdes ut för att skickas till CJ Acoustic Music i Östervåla och kommer att hänga för provspelning i deras butik när den skickats ned i veckan.

Det här är en Europeisk gitarr mest troligt byggd i Tyskland. Den såldes av J. A. Gustafson Musikhandel i Karlstad. Affären startade 1905, gitarren byggdes ungefär vid samma tid. En ovanligt liten och lätt parlor gitarr, perfekt för soffspel. Huvudet var ovanligt trapetsformat (egentligen en liksidig trapetsoid!) och sargen låg, men formen i övrigt som den brukar vara på liknande parlor gitarrer. Flammig lönn i sida och botten, lönnhals och Europeisk gran i locket. Här är måtten:

  • Total längd:  90 cm
  • Lock:  22  – 16 – 29 cm
  • Sida:  6,2 – 7,8– 7,9 cm
  • Hals:  Mjuk V form
  • Översadel:  44 mm
  • 12:e band:  55 mm
  • Mensur:  60 cm
  • Lack:  Sprit
  • Vikt:  988 gram

Skicket var inte det bästa och den hade utsatts för en reparation med ett lim som var värre än snickarlimmet. För att få lös halsen fick jag offra halsklossen och en ny i gran tillverkades. Locket var också rejält sprucket runt ljudhålet och halsfoten sprucken, antagligen hade halsen fått sig en rejäl smäll vid något tillfälle. För att hålla ihop locket under greppbrädan och kring ljudhålet limmades en tunn granplatta in på undersidan.

Lacken var också i väldigt dåligt skick, men som tur var var den naturfärgad med ett vackert trä under. Den gamla lacken kunde spritas av och ersättas med ny spritlack utan att den tappade sin charm. När man spritar av får man en väldigt bra grund att lacka på och behåller det mesta av originalutseendet. Bättre än att slipa bort lacken till en trären yta. Färgade den nya lacken  hjälp av kaliumpermanganat som snabboxiderar trä och naturlig färg från teakspån som legat i sprit så att färgen lösts ut. Det vackra tigerflammiga lönnträet i botten och framförallt sida kom fram bättre med den nya lacken och skimrar lite som baksidan på en fiol.

Stämskruvarna byttes ut och stolparna fick metallbussningar. Greppbräda och replikastall nytillverkades i Madagaskar rosewood. En K&K mick monterades. Översadelintonering, segmenterat stallben, kolfiberstav i halsen och pluggar mättes upp och monterades. Strängades upp med Newtone Heritage 0.12 strängar.

Den lilla kroppen ger lite mindre bas, men tonen är balanserad och volymen är det inget fel på! Bra sustain. Den intonerar som den ska och den smala greppbrädan och den mjukt V formade halsen gör den lättspelad.

 

Edit: Nu är den framme hos Calle Jonsson och CJ Acoustic Music i Östervåla. Calle gjorde en fin inspelning av “What a wonderful world” (capo på andra bandet) med gitarren. Här kan ni höra hur vackert den låter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.