Ny batch

Har tagit ledigt under helgerna och gjort annat än jobba med gitarrer. Bland annat är en ny skiva med “Roger and The Rockets” i det närmaste klar, den här gången låtar på Svenska. Håller också på att spela av ett gäng gamla kassetband med inspelningar och låtidéer som legat i en hög, hittade faktiskt en färdig och bra låt som jag alldeles glömt bort! Köpte en ny TV då den gamla gjorde alla människor gröna i ansiktet. Fick anpassa bokhyllan till den större skärmen. Drog nytta av ComHem kontakten i väggen som funnits i 5 år utan att användas, det öppnade upp sig en ny värld med fler kanaler och bättre bild. Offrade några halvdagar att sträcktitta på guldgrävare och deras äventyr 🙂

Nåväl. Har haft ett par dagar i lokalen och även om det var motigt i början känns det bra att vara igång igen. Håller på med det allra sista på Levin lutgitarren i förra batchen och har tagit 4 nya objekt till lokalen, tänkte presentera lite “före” bilder här.

GG132 Europeisk
Gitarren köptes på eBay från Tyskland för några år sedan. Den är intressant då den har fruktträ i sida och botten och inte lönn som det brukar vara. Den är i relativt bra skick och antagligen från 1930-talet. Noterade att hålen för en av stämskruvarna var lite felborrad, stolpen för tjocka E strängen måste tvingas på plats – men det ska fixas!

GG139 Norsk
En Norsk gitarr tillverkad 1933 ser man inte varje dag. Ser ut som helt i mahogny i botten, lock och sida. Fick ett silverpris på en mässa minsann enligt lappen inuti. En händig och uppfinningsrik person som inte är utbildad instrumentmakare har gjort den. Hantverket är OK men den är väldigt överbyggd med klumpigt skurna ribbor och med en basebollhals. Stallet är innovativt, formen på sargen är också annorlunda och locket rejält kurvat.  Den största innovationen är en “halv” Stauffer infästning. Halsvinkeln går att justera med en skruv på halsfoten, men greppbrädan är inte flytande utan fastlimmad som vanligt! En bra idé då det går att böja greppbrädans trä utan problem vid 12:e bandet för små justeringar av halsvinkeln. Skruven var klurigt fastsatt i halsen med två små spikar genom en fläns som filats ut på skruven. Det gjorde att skruven kunde vridas men satt ändå fast stadigt i halsfoten. Stämskruvarnas stolpar (ser ut som en Levin stämskruv) hade gjorts tjockare med hylsor i mässing, de tyngsta stämskruvar jag träffat på! Hålen var inte direkt fint inborrade… Klart annorlunda och besvärlig att ta isär då limmet var segare än vanligt.

           

GG138 Levin 1917
En Levin parlor med pärlemor rosett och bredare sarg. Förutom sprickor i locket i bra skick. Baksidan av halsen har märken av ett medeltida capo. Stallet hade skruvats fast och “stallbandet” var ersatt med en kraftigare av mässingstråd.

GG140 Levin 1916
Ännu en gammal Levin i consert storlek, det verkar finnas några såna från åren runt 1915. Den förra jag gjorde iordning blev bra, det ska den här också bli! Gitarren var i lite sämre skick, framförallt botten behöver en hel del reparationsarbete, en mittlist i skarven kommer att monteras in då den krympt och spruckit ordentligt i mittfogen trots en sticka inlimmad på insidan av botten..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.