Batch: Plocka isär

Det första som händer med en ny batch är att plocka isär instrumenten i delar; stall, greppbräda, hals, botten och kropp. Stämskruvar, översadel och bottenplugg och eventuell stränghållare lossas också. Varje instrument får en märkt plastlåda för att hålla ihop delarna.

Harpgitarren får vila ett tag, plockade in nästa objekt i kön istället. En typisk men ganska tidig Europeisk parlor från mitt lager, nummer 49. Stallet är nyare och det finns ett stickhål i sargen, annars i bra skick.

Levin mandolin 1924
Kollade upp numret och den är från 1924 och inte 1918. Greppbrädan satt hårt och jag fick värma ordentligt för att mjuka upp limmet. Celluloidlisten runt botten satt däremot löst och det gjorde det relativt enkelt att lossa botten med ett rakblad. Det tjocka svarta och spruckna plektrumskyddet i celluloid ska ersättas med svart plast. Inga finesser invändigt med typiska lite för kraftiga ribbor. En spricka i locket.

Levin luta 1929
Greppbräda och botten lossades utan större problem. Inuti var den hårt ribbat med överdimensionerade ribbor. Den ska konverteras till fast stall, den vanliga skuggan under stränghållaren saknades ovanligt nog. Värmeskadorna i lacken i lock och botten kunde skrapas av och kommer inte att synas mycket efter pålackning. Klurigast är att sätta om “halsen” som både är hals och halskloss i ett stycke. Man måste minska stränghöjden vid stallt. Nu är vinkeln anpassad för ett högt flytande stall. Det ska gå bra att lossa sidan och locket för “halsfoten” för en omsättning. Det blir något jag inte gjort tidigare. Både botten och lock har en kraftig krökning.

Carlstedt
Var speciellt försiktig med den här, mahogny är ett mjukt trä som gärna spricker när man pressar in en kniv i limfogen. Men det gick bra att få isär den.

Stallet går bra att få lös utan varken vatten eller värme, men greppbrädan är svårare att få lös. Här är en liten bildserie. Använder små resestrykjärn för att värma och två tunna stekspadar i plåt omlott för att lossa greppbrädan från locket. För resten av brädan använder jag en stekspade med vässad kant, man kan nästan inte “spåra ur” och gräva ned sig i hals eller greppbräda med spaden platt under brädan. Det kan hända om hals eller greppbräda har en rejäl “run out” med fibrer i 30 graders lutning eller mer. En spruta används för att spruta in vatten mellan bräda och hals  efter värmning innan man börjar jobba med spaden. VIKTIGT är att ha skyddshandskar på sig, ska man skära sig är det nu det händer! Stekspaden är vässad på alla tre kanter.

Halsen lossas lätt med greppbrädan av. Använder en tapetångare med Stewmacs slang och nippel och en enkel men väldigt effektiv jigg för att lossa halsen. För att slippa en massa vatten använder jag en plastflaska där det mesta vattnet fastnar på vägen. Ett hål borras ned i fickan på dove tailen för nippeln. Behövde bara värma i ett par minuter för att få lös halsen med jiggen.

För att få av botten måste listen lossas först av allt. Använder ett rakblad för att sakta men säkert få lös celluloidlisten i ett stycke. Med listen av ser man skarven mellan kerfing och botten. Fortsätter med rakblad och  min tunna stekspade och ibland Stewmacs trekantiga separationskniv.

Ribbningen var tämligen enkel och gjord med kraftiga ribbor och en list á la Levin i lönn under stallet. På en såpass stor gitarr är en X-ribbning att föredra och den kommer att konverteras till en sån.

    

Läs mer om August!

Nr 49
Det här är en typisk masstillverkad parlor och det märks att inte mycket kärlek har lagts ned på den inuti. Varianten med  ribban bakom stallet och ingen stallplatta är en svag konstruktion. Förstärkningarna runt ljudhålet är ovanligt och bra tänkt. De mystiska små lapparna på sidan ger inte mycket, kan vara en senare lagning.

Halsen är lite speciell med en vass V form. Greppbrädan satt som bara den och halsen flisade sig lite i kanten, jag får skarva in lite trä. Greppbrädan var dels itusågad vid 12:e bandet, dels var bandskårorna sågade väldigt djupt. Brädan måste ersättas med en ny. Stallet är nytt och ska ersättas med ett mer tidsenligt pyramidstall.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.