GG118, Europeisk ca 1900 med “fan frets”

Den här var lite speciell. Dels var sidan fanerad med ögonlönnfaner utanpå sidan och över skraven för botten. Dels hade den något som liknade en “fan frets” med längre mensur för bassträngen, men inte som den borde. Stallet var borta och den hade konverterats till flytande stall med stränghållar någon gång ca 1940, stränghållaren var en Levin från den tiden. Misstänker starkt att faneret klistrades på vid samma tillfälle och att översadeln justerades “rätt och rakt”. Bara det att intoneringen flög ut genom fönstret i samma veva 🙂 Botten hade också reparerats med inlagt trä i breda spricker på ett bra sätt.

En charmig detalj som avslöjar att det var en gammal gitarr är det minimala runda “plektrumskyddet” att vila lillfingret på. Som man lärde ut i slutet av 1800-talet.

Faneret var i uselt skick och dessutom täckte den skarven till botten som måste isär, så den fick plockas bort helt. Under faneret fanns bland annat en fin dekor vid ändpluggen. Sidan var dessutom ovanligt tjock, ca 2 mm. Därför tror jag att faneret är ett senare tillägg. Tror att den som renoverade den på 1940-talet var en möbelsnickare som var händig med trä och faner men som inte var en hejare på gitarrer!

Locket hade ett par breda sprickor som jag fyllde i med stickor av gran. Området runt stallet var misshandlat. Greppbrädan i ebenholts och ovanligt vackra lister och rosett i locket tyder på att gitarren inte var den billigaste. Skårorna i huvudet var ovanligt breda och luftiga, halsen relativt kraftig i lönn. Själva kroppen på gitarren är ovanligt lätt vilket gör att den är lite halstung med lönnhalsen och ebenholtsbrädan.

Sida och botten putsades trären. Kunden vill ha gitarren blond så jag matchade färgen på sida och botten mot locket som hade en vacker orange färg. Greppbrädan i ebenholts var lite för tunn och kapad överst så det blev en ny med en 20″ radius.  Inläggningarna gick inte att rädda då de var sönder och väldigt tunna, gjorde nya replikor och fällde in i den nya brädan. Ett nytt stall i rosewood tillverkades med ärret i locket som mall.

Den fick alla finesser, översadelintonering, komposit stallben och “turbopluggar”/stallplatta i gran. Nya ribbor i lock och botten, kolfiberstav och nya stämskruvar samt en K&K mick. Har börjat montera bussningar för stämskruvarna för att få lite extra volym och stämskruvar som glider bättre. Lade också på ett genomskinligt plektrumskydd på locket.

Det här är den första gitarr jag renoverat som haft “fan frets”. Mensuren på E strängen är ca 64 cm och ca 63 cm på e strängen, 1 cm skillnad i strängläng alltså. Känns inte helt bekvämt att spela på, men jag tycker att bassträngen blev lite fastare i klangen. Låter mycket om gitarren, en klanglåda med nya strängar på. Den kommer att lugna ned sig. Bra volym och låter bra. Vad mer kan man begära 🙂

       

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.