En Levin archtop passerade lokalen

Fick besök i lokalen av ett trevligt äldre par med en Levin Star från 1949. Spelades under några år som kompinstrument i ett band av mannen, sedan dess har den mest hängt som en dekoration. Plektrumskyddet hade vittrat sönder helt och tagit med sig delar av de närmaste banden som lösts upp av ångorna. Solen hade gjort en “unburst” på lockets ursprungligen bruna sunburst. Vacker tycker jag! De fick en rekommendation till mig av Östmans Musik då de ville få nya strängar påsatta, man tyckte att halsen såg lite lös ut. Vi kom överens om att jag skulle sätta om och värma halsen som fått sig en bananböj, främst på bassidan.

Halsen visade sig sitta bra förutom en liten glipa längst ned. Masserade in varmt hudlim i sprickan och behövde inte sätta om den. Tog bort celluloidinläggningarna inför värmningen (annars smälter dom) och värmde tillbaka halsen. Lade på lite tippex i botten av urtaget för inläggningarna (man hade vit färg under bitarna för att de skulle bli ljusare). Lacken på halsen var väldigt känslig för värme och blev lite knottrig där halsen vilade mot mothållet vid värmningen. Mothållet fastnade i alla fall inte i lacken då jag virade in den i gladpack. Det var inga problem att våtslipa lacken slät efter en pålackning med klar spritlack.

Upprätningen av halsen blev lyckad och jag gjorde en komplett ombandning med planslipning av brädan då jag inte behövde sätta om halsen. Använde en smal konisk fräs till min Dremel för att förstora bandskårorna utan att behöva lossa greppbrädans bindning. Fungerar perfekt! Efter bandning och kroning blev halsen i det närmaste helt rak. Geometrin till stallet var perfekt, med 2,5/1,5 höjd vid 12.e bandet behövdes bara stallet höjas ca 1 mm med stallets båda ställskruvar.

I övrigt hel och ren och i väldigt bra skick. Nu är den en riktig player med nya Newtone Masterclass 0.11 strängar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.