GG115, Levin 1916

Har ett par väldigt ovanliga Levin på arbetsbänken. Den första att bli klar är en Levin från 1916 med mahogny botten och sida, modell 24 enligt den gamla Ungdomsstjärna etiketten. Finare inläggningar i greppbrädan och en dekorlist i skarven mellan bottenhalvorna är också extra, både greppbräda i stall i rosewood också. Fina bindningar runt lock och ljudhål. Stämskruvarna var av amerikansk typ med rätt avstånd mellan stolparna för de nya Golden Age stämskruvarna. Halsfoten var också finare snickrad med en kurvad och böjd sida på samma sätt som alla tidiga Levin parlors, senare brukar kanten på halsfoten vara rak och halsfoten stabilare. Sidan var så bred som den kan vara på en Levin parlor, 10 cm. Sidan på Levin parlors gjordes i tre olika bredder (7-10 cm), de bredaste fanns på de dyraste modellerna.

Både greppbräda och stall behölls i original. Placeringen av banden var bra,+- ett par tiondelar, så jag behövde inte fylla igen bandskåror och såga upp nya. Stallet var högt och togs ned på toppen och ett stallben frästes in. Hålen för strängpinnarna var för stora, limmade in små rundlar i rosewood faner inuti hålet för att göra hålen mindre för nya strängpinnar. Halsklossen var klen i mjuk gran och fick förstärkningar både på insidan och på ytan där halsfoten trycker.

Lock och botten hade bra dimensioner, ca 3 mm tjocka, behövde inte tunnas ned. Locket hade klarat sig utan sprickor, men botten hade lossnat i mittfogen och hade några större torksprickor. Jag ersatte den klena mittlisten inuti botten med en ny och tjockare, sparade den bit av mittlisten som hade brännstämpel och använde andra delar av originalet som laglappar för sprickorna. Alla ribbor byttes till nya.

Halsvinken var väldigt fel, tog bort så mycket som 3,5 mm på änden av halsfoten för att rikta upp den mot stallbenet. Det motsvarar en höjning på ca 1 cm vid stallet! Den redan klena halsfoten blev ändå klenare, som tur är har den förstärkts med en rundstav i björk som monterades samtidigt som kolfiberstaven i halsen. Fick dessutom slipa greppbrädan  tunnare längst ned för att få rätt stränghöjd vid 12:e utan att samtidigt få ett för högt stallben. Plockade lös inläggningarna som brukar vara rätt tunna och limmade tillbaka dom när brädan slipats. Att originalstallet var väldigt högt fick en förklaring, geometrin i gitarren är lite ovanlig med en högsta punkt vid ljudhålet sett från sidan. Antagligen därför som locket inte hade de vanliga sprickorna i kanten av greppbrädan ovanför ljudhålet 🙂

Passningen av halsfoten i fickan i halsklossen var inte den bästa till att börja med och glipan växte när halsfoten slipades in. Kladdade in lite hudlim med slipdamm för att fylla igen den värsta sprickan.

Översadelintoneringen blev lite ovanlig, bytte tre spunna strängar för att vara säker. De nya strängarna hade samma intonationspunkter. Även intoneringen vid stallbenet var extrem med stor variation för de spunna strängarna. Halsen blev i det närmaste rak med en minimal relief. Har förstått att en minimal relief är att föredra för de som spelar på hela greppbrädan, det blir  lättare att spela noterna på mitten. Kommer att göra den mindre framöver än jag gjort tidigare.

Fick ett irriterande rassel från G-strängen. Bytte den och rasslet försvann. Misstänker att orsaken var att strängkulan inte var tight i loopen och att strängen klämdes fast av strängpinnen och lämnade lite luft för kulan att skramla. Kulan kan vridas ett varv eller två och tightas till innan monteringen. Nu är klangen stabil som den ska vara.

Var spännande att höra var mahogny istället för björk betyder för tonen. Måste säga att skillnaden var marginell. Kanske är klangen lite mjukare och träigare. Den stora volymen i kroppen och det tunna bygget gav en gitarr med snabb respons och inte så mycket kärna i klangen, man brukar säga att det passar för fingerspel. Lite mer rymd i klangen pga den stora luftvolymen i kroppen. Med nya strängar blev det mycket diskanter, men efter några dagar lugnade det ned sig. Låter bra!

Levererades i ett Gator 3/4 case som passar som handsken. Tre märkningar invändigt, Levin’s brännstämpel som tidigare gömdes under Ungdomsstjärnans etikett, Ungdomstjärna etiketten och GammelGura etiketten 🙂

   

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.