GammelGura 38 Tysk, ca 1900

En av objekten i pågående batch fixades till i raketfart. Köparen spelar på “Pieteå dansar å ler” den 24:e, så det var bara att få den klar. Den är nu levererad till Joe Fiddle Umeå. Det gick fortare än det borde så jag glömde ta finbilder på den… Här kommer istället lite renoveringsbilder.

Objektet var en i en grupp av 6 stycken “vrak” jag köpte från en tysk samlare, den till höger på bilden.

Bra skick förutom att bas-sidan på sargen (brukar vara diskantsidan) hade ett hål mitt i kröken och lite sprickor runtom. Dessutom hade en flisa av sargen tryckts ut av en bottenribba på samma sida. Inga stämskruvar följde med, de gamla hade fällts in i sidan av huvudet. Stallet hade oerhört lite plats för stallben. Efter isärtagning såg det ut så här, den blivande nya greppbrädan i ebenholts syns på bilderna.

 

Skadan fylldes i med lite nytt trä från en gammal Levin sarg. Testade kemikalien Potassium Permanganate för första gången, medlet gav direkt en kraftig “gammelorange” till de nya vita bitarna. Smälte in fint mot originalsargen! Sargen tapetserades invändigt med 0.6 mm lönnfanér, sargen blev stabil. Det visade sig att skårorna i huvudet var breda. Fyllde igen uttaget som gjorts för den gamla stämskruven, men efter borrning nådde änden på stämskruven bara knappt över till mittstolpen. Monterade bussningar i stolphålen vilket funkade väldigt bra!

  

Skarvade på stallet ovanför stallbenet med lönn och shimsade upp hela stallet 4 mm då det var väldigt tunt. Allt doldes av svart färg 😉 Här ser man lite bilder medan jag jobbade med intonering. Den stämdes både normalt och till CGCGCE. Intonerade för normal stämning som visade sig fungera för den alternativa stämningen också. Strängade upp med “vanliga” Newtone Masterclass 0.11 vilket är rätt val (istället för Newtone Heritage 0.11) då mensuren bara var 60 cm. Med 60 istället för 63 cm mensur minskar strängdraget med 10% vilket är samma effekt som med 63 cm mensur, 0.11 strängar nedstämda ett halvt steg. Så brukar Doug Seegers göra med sina gamla ömtåliga parlors! I den alternativa stämningen byttes de tre tjockaste strängarna till tjockare dimensioner. Notera lagningen i mitten av sargsidan på den sista bilden.

   

Här skulle finbilderna kommit upp, men här ser vi Joe med sin färdiga gitarr och han ser ju glad ut än så länge!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.