GammelGura 32

Den senaste som blev klar är en cool gammal gitarr från ca 1910 talet. Såldes av J.P. Sjöberg i Sundsvall, affären var aktiv från 1870 talet ända in på 1950 talet. Har sett flera gitarrer med samma typ av pärlemorbling runt ljudhålet. Pampigt värre.

Sprickor i lock och en lite för tunn greppbräda i brazilian rosewood (luktade gott när man slipade!). Den hade en stickskada i sargen vid ändklossen, ett hål som “reparerats” med en pålimmad röd gummiplatta 🙂 Bitar av repbindningen på locket var borta. Ersatte de saknade bitarna med trä, ser bra ut och jag tycker dessutom att det är charmigt att lagningar inte är helt osynliga på såna här gamla gitarrer!

Fint mustaschstall, prickarna på toppen av mustascherna som ramlat bort gjordes av två avsågade huvuden från ett par av  originalpinnarna. Pinnarna ersattes med nya i ebenholts som jag borrade in en pärlemordott i. Nya pinnar har exakt samma storlek medan de gamla är olika allihop. Fanns bara två riktigt fina originalpinnar också. Stämskruvarna var glappa och byttes till nya. Kolfiberstav i halsen i vanlig ordning och en K&K monterades. Inga större problem, botten var inte krympt och passade bra när jag limmade tillbaka den.

Såldes till Öland.

    

Limmade stallet innan jag kom på att avståndet mellan strängpinnarna och framkanten på stallet var för kort för ett intonerat stallben. Använde tricket att luta alla banden för att kunna intonera rätt. De gamla spåren för banden (som var placerade lite hipp som happ som vanligt) fylldes i med rosewood lister och nya lutande spår sågades in på rätt ställe.

Den tunna greppbrädan laminerades med en annan tunn bit brazilian rosewood som jag fått av Per Marklund. Limmade med hudlim och klangen i brädan blev väldigt bra!

Några detaljer.

  

Glömde som vanligt limma in GammelGura etiketten och fick stränga av och på en sista gång 🙂

Det här blev en av de gitarrer jag helst skulle velat behålla. Gillade verkligen den gammeldags tonen i det lätta bygget. Strängade på med Newtone Heritage 0.11 och spelade in ett ljudprov.

GammelGura 32

3 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *