Terz gitarrer

Terz gitarrer är en liten gitarr med kortare mensur, typiskt 55 cm. De var populära under 1800 talet och början av 1900 talet och användes för att ge en ljusare röst vid spel med fler än en gitarr. Det skrevs många klassiska stycken för gitarr och terz gitarr – hade man en gitarr hade men också en terz gitarr. Terzen stäms tre halva tonsteg högre än en vanlig gitarr – G C F A# D G. Samma sak som att sätta ett capo på tredje bandet på en vanlig gitarr.

Jag har konverterat ett par gamla och små parlor gitarrer till terz stämningen. Jag kapar halsen ca 5-7 cm och lägger på en ny greppbräda. En sådan var tänkt till Fuzz mässan, men jag råkade visa upp den för en kund som blev kär i den, den till höger på bilderna (55 cm mensur, tio band till kroppen). Till Fuzz mässan skickade jag istället en äkta gammal storvuxen terz, den till vänster (58 cm mensur, 12 band till kroppen). Konverterade den till ett vanligt stallben efter jag tog bilden. Kommer den fram i tid kan ni provspela den på mässan 🙂 Skickade också den “mosade” gitarren som finns som renoveringstråd på siten (tråd)

   

3 Comments

    • Med en japansåg 🙂 Skämt åsido, med greppbrädan av sågade jag av halsen nånstans på mitten i en flack vinkel. Halsbitarna limmades ihop med epoxylim och jämnades till utanpå med en rasp. Kolfiberstaven och en ny greppbräda håller ihop de två bitarna. Utsidan av halsen lackades svart och dolde skarven. En ny greppbräda tillverkades med matchande mensur. Enda nackdelen är att det blir färre band att spela på fram till halsinfästningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *