Luftfuktare

I min lokal behöver jag en avfuktare på sommaren och en luftfuktare på vintern. Runt 40% är målet. Efter att två luftfuktare med inbyggd sensor för att slå av och på vid en viss fuktighet gått sönder (elektroniken lade av), har jag köpt en enklare luftfuktare utan styrning och en separat och bättre enhet för styrningen. Styrningen kan kalibreras mot min hygrometer och borde vara betydligt robustare. Det fungerar mycket bra måste jag säga. Luftfuktaren har plats för 4 l vatten och det räcker över natten utan problem även om det är väldigt torrt. Över helgerna kan det hända att vattnet tar slut däremot.

Luftfuktaren är av typen ultraljud som slår sönder vattnet till en dimma, en nackdel med den principen är att allt mineral i dropparna avsätts där de hamnar och kan ge en vit beläggning på allt. Inget problem i lokalen, men hemma har jag fuktare av typen vattenkokare. Med sådana stannar alla mineraler i själva fuktaren, nackdelen med dom är att de lever om där ultraljudsfuktaren är ljudlös.

Prylarna jag köpt är de här: Beurer LB88 Luftfuktare och Inkbird IHC-200 Humidity Controller. De kompletteras av en bättre hygrometer Testo 608-H2 och en Qlima DD-208 luftavfuktare köpt från Jula för några år sedan (har även en Woods luftavfuktare).

Jag kan också koppla in luftavfuktaren i det tomma uttaget, skulle fuktigheten överstiga 40,5% slås den på och stängs av vid 40%, om fuktigheten sjunker till 39,5% slår istället luftfuktaren på. Hängslen och svångrem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *