GG196 Europeisk parlor ca 1920

En GammelGura som blev klar i somras var en av mina “Väntrum” objekt. En Europeisk parlor från ca 1920.

Den hade lönn i botten, sida, stall och hals, gran i locket. Även greppbrädan var i svartmålad lönn. Storleken var lite större än vanligt, vilket tyder på en lite senare årtal.

Locket var helt utan sprickor, men det hade ändå krympt och lossnat runt kanten längst ned istället för att spricka. Det visade sig att det inte gick att limma tillbaka locket kant-i-kant med sidan, utan jag måste lägga på lite extra gran ytterst. Vid nåt tillfälle köpte jag ett tiotal utbytta parlor lock på tyska eBay, jag använde kanten på av dom som material för att få samma ådring som locket. Först limmades locket mot sidan, därefter de två passbitarna, med varmt hudlim.

Med kaliumpermanganat och lite naturlig ebenholts-bets kunde den vita granen färgas in så den matchade resten av locket. Så här såg det ut när alla ribbor och kolfiberstaven i halsen limmats på plats.

Ytan under stallet var lite kexig och en del trä hade följt med stallet vid en tidigare omlimning. För att få en jämn limyta för stallet frästes några hål i locket där skadorna fanns och passbitar i gran limmades in. Numera använder jag alltid ett tjockare granämne  både som stallplattan och för att fylla ut hål. Stallplattan tunnas ned runt hålen och lämnar kvar passbitar som fyller ut hålen i locket. Det gör lagningen starkare då man inte behöver ha en extra limfog under stallet. I den här fylldes hålen fortfarande ut med mindre granbitar som limmades mot stallplattan. Eftersom det inte var hela ytan under stallet som behövde fixas bör det hålla.

Ett replika stall i rosewood tillverkades med originalet som mall. Eftersom ett stallben tar mer plats än originalets långa mässingsband, gör jag alltid replikan bredare och även lite längre för att få plats med stallbenet och täcka såret i locket från det gamla stallet. Stallet limmas alltid med en ny färsk batch av varmt hudlim.

En ny greppbräda i rosewood med 16′ radius tillverkades.

När halsen limmats tillbaka i min halslimnings-jigg var den en gitarr igen!

Nya stämskruvar monterades och gitarren mättes upp för intonering. Ett segmenterat stallben, nya stallpinnar, K&K mick och en gitarrbands-knopp på halsfoten kompletterade gitarren.

Såvitt jag minns (har dåligt minne!) lät den lika bra som förväntat. Eftersom det var ett tag sen den levererades har jag fått en feedback från kunden;

Ville bara skriva och berätta att jag är så otroligt nöjd med gitarren! Den är helt underbar!!!!!! Hur bra som helst. Jag älskar den. Köpte till slut ett tunt svart läderband, som funkar bra. Har haft premiär för föreställningen, och använder gitarren i en av låtarna där. Har också redan haft många gig då jag spelat på den. Den är verkligen fantastisk.

Den hittade hem tror jag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *