Limma ribbor genom ljudhålet

För det mesta är gitarrerna jag renoverar isärplockade som en del av en GammelGura renovering. Men ibland måste jag jobba genom ljudhålet vid vanliga reparationer, problemet är oftast att ribbor inuti spruckit eller lossnat vid ändarna. Lösningen är enkel, peta in lim och kläm fast ribban mot lock eller botten till dess limmet härdat. Enkelt, men ändå inte.

Att få limmet under ribban eller i sprickan genom ljudhålet går för det mesta bra med en liten spatel i metall. Såna finns att köpa bland annat hos Stewmac i USA som har det mesta man behöver för gitarr reparationer. De svåraste momentet är att få kläm på ribban djupt inne i gitarren genom ljudhålet. Man kan använda långa tvingar eller små trästickor med exakt rätt längd mellan ribba och lock eller botten, men det brukar vara besvärligt att få allt på plats och man måste göra nya stickor som passar den gitarr man reparerar. En annan metod är att använda supermagneter, men då måste man använda kraftiga magneter som ibland oväntat hittar sin egen plats i tillvaron… Båda metoderna fungerar, men jag ville hitta ett annat och enklare sätt.

Jag fick chansen att testa en så kallad luftkil i en liten Levin där alla bottenribborna var lösa i bägge ändar. Kilen är gjord för att bland annat justera in dörrar i höjdled vid montering. Det är en liten lufttät och kraftig blåsa med en gummipump som man kan pumpa upp blåsan med. Utan luft är den tunn och flexibel och kan enkelt stoppas in genom ljudhålet. Den jag köpte in är 11 x 18 cm. Uppumpad blir blåsan ca 6 cm tjock och enligt reklamen ska den kunna lyfta 200 kg!

Luftkilen kompletterades med ett mothåll i aluminium i form av en U profil och en liten justerbar fot för att kunna trycka till änden av ribban, den del som är viktigast att limma fast. För att ge blåsan en stor yta att trycka emot, tillverkade jag en kloss av trä med ett dike där aluminiumprofilen kan pressas fast. Klossen kan göras olika tjock för gitarrer med låg eller hög sida, man vill få avståndet till motsatt lock eller botten mindre än 6 cm.

Den justerbara foten justeras in mot den ribba som är lättast tillgänglig genom ljudhålet, alla ribbor i en gitarr brukar ha samma lutning vid ändarna. Genom hålen i U profilen kan man se att den har kontakt mot toppen av ribban samtidigt som den justerbara foten har kontakt mot änden. När foten är justerad används en mutter på bulten för att låsa fast den. Träklossen kan sen klämmas fast på U-profilen.

Den svåraste bottenribban är den som är längst in i gitarren, men det är enkelt att känna sig fram och trä mothållet över ribban och sen låta den glida till rätt position vid änden av ribban. Med mothållet på plats är det bara att placera luftkilen ovanpå träklossen och pumpa upp blåsan via gummiblåsan och slangen som är tillräckligt lång för att nå ut genom ljudhålet.

Men innan man pumpar upp och lägger upp till 200 kg på mothållet (man behöver inte pumpa upp allt som går) måste man först montera två mothåll med tvingar på utsidan av gitarren, annars kommer gitarren att tryckas sönder inifrån!

En fördel med kilen är att man aldrig behöver tänka på vad som sitter mitt emot den ribba man behöver limma. Blåsan formar sig mot eventuella motstående ribbor i lock eller botten. Jag har också bitar av U profil i olika längder utan fot i änden om en ribba bara måste limmas i mitten eller om ribban är kort eller saknar uttunning i änden.

 

Alla sex limningarna i den lilla Levinen gick både snabbt och bra. För att testa pumpade jag upp blåsan det som gick (den har en säkerhetsventil i själva pumpen) utan några som helst problem, jag använde en tredje tving utifrån precis där kilen placerades inuti. Det räcker bra att pumpa upp den så att man ser att lim trycks ut under ribban och fogen är tät, vilket rekommenderas.

Jag kommer att använda den här jiggen framöver och slippa specialtillverka mothåll i trä och jobba i blindo 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.