Artikel i American lutherie #144

Nu har det gått snart ett år sen jag fick min artikel publicerad. Det finns inget hinder att lägga ut den även här på min hemsida, men de vill helst att man inte gör det på en gång. Jag tycker att redaktören gjorde ett bra jobb med texten och alla bilder! Jag skulle önskat att jag fått mer respons på den, men det kan man aldrig räkna med. Det enda som egentligen hänt efter artikeln publicerades är att jag fick en gratis gammal amerikansk parlor hemskickad från USA mot fraktkostnaden! Ägaren ville inte kasta bort den och han hade inte lyckats intressera någon i USA att ta hand om den. Jag planerar att skriva en artikel om den renoveringen när jag får tid.

Artikeln tog ett år att skriva, vilket var tur. Jag kom på flera nya saker under den perioden och hann för en gångs skull rätta till fel och andra grodor innan den publicerades – jag är snabb på tangenterna och ibland går det för fort. Jag fick också hjälp av David Gill i USA att korrekturläsa texten, jag är hemmastadd på Engelska men man är trots allt inte en inföding. Min vän Gunnar Säfsten tipsade också om några saker som behövde rättas till, han tog också några bilder på mig i lokalen.

Sedan artikeln skrevs har jag skrotat min lilla bandsåg, numera handsågar jag det segmenterade stallbenet på höjden med en bågfil – det är säkrare. När jag mäter upp intonering använder jag mitt nya mekaniska Peterson stroboskop. Ribborna i locket limmas numera i en go-bar mot en radius disk med samma böjning som lockribborna, jag behöver böja de större granpatcharna tvådimensionellt och inte bara tvärsöver locket som innan. Jag har skippat den extra lilla solida biten kolfiberstav på bild 22, det blir tillräckligt starkt ändå. Mitt specialverktyg för intonering vid stallbenet har jag trimmat ned och onödig metall tagits bort för att göra den lättare.

Ett tillägg till mina teorier är att orsaken till att det segmenterade stallbenet ändrar tonen i gitarren mest troligt beror på att de enskilda benstolparna kan vibrera i sidled mot det mjuka träet mellan stolparna. Den mjuka granen släpper igenom andra frekvenser än benstolpen den vägen.

Bortsett från det beskriver artikeln de metoder som jag fortfarande använder.

Stor PDF fil (16 MB)

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *